Hopp til innhold

– Hver jul kom flaska først

Hun vokste opp i et alkoholisert hjem, ble biskop i 2003 og nå er hun talsperson for barn som vokser opp i et hjem preget av alkohol- og rusmisbruk.

Laila Riksaasen Dahl

VIL HJELPE: Tidligere biskop, Laila Riksaasen Dahl, vokste opp i et hjem preget av mye alkohol. Nå ønsker hun å fortelle barn og unge at de ikke er alene. Hun ønsker å hjelpe.

Foto: NRK

– Spenningen min før julaften var preget av negativitet. Det var pinefullt å se en av de voksne være så full og snøvlete på julaften. Det var en uverdighet hvert eneste år da jeg så pappa full, sier den tidligere biskopen.

Laila Riksaasen Dahl (70) var biskop i Tunsberg bispedømme fra 2003 til 2014. Hun vokste opp i et «alkoholikerhjem», som hun selv kaller det, i Thorvald Meyers gate i Oslo.

Hun og tvillingsøsteren ble ikke skjermet på noe som helst måte. Den eneste formen for skjerming de fikk var da tvillingsøsteren fikk faren i seng slik at resten av familien kunne ha det koselig.

– Det er ikke riktig at ei 10 år gammel jente skal passe på faren sin, forteller hun.

Alkohol og jul

JUL: Julen er en tid hvor vin og øl blir satt frem på bordet. For mange barn kan dette være ubehagelig.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Usikkerhet rundt hver jul

Dahl drikker ikke alkohol den dag i dag. Det å vokse opp i et hjem preget av alkohol har preget henne.

– Vi satt nede og lyttet etter skrittene hans fra andre etasje om de var tunge eller lette. Slik tydet vi om han var full eller ikke. Det skal ikke være slik, sier Dahl til NRK.

Grunnen til at hun ønsker å fortelle sin historie er for å fortelle barn at de ikke er alene.

– Må bli tøffere

Ifølge en undersøkelse gjort av alkovett-organisasjonen AV-OG-TIL har ni prosent av Norges befolkning merket at barn og unge har blitt ukomfortable som følge av voksnes alkoholbruk i jula.

Elise Nyborg Eriksen, fungerende generalsekretær i organisasjonen, mener at en samtale i forkant kan redde julen for mange barn.

Elise Nyborg Eriksen

ALKOHOL: – Vi må ikke bare tenke på hvor mye vi selv har lyst til å drikke, men også på hvor mange glass barnet tåler, sier Elise Nyborg Eriksen.

Foto: Av- og- til

– Vi må tenke gjennom om vi skal drikke, og når vi skal stoppe. Ta samtalen om du vet at du har et familiemedlem som drikker for mye hvert år. Snakk om hvordan dette vil påvirke barnet, sier Eriksen til NRK.

Hvis skaden allerede er skjedd og en person i juleselskapet har skapt ubehag ved å bli for beruset, er det viktig å ivareta barna, legger hun til.

Kan eskalere

I noen tilfeller eskalerer slike situasjoner og blir alvorlige. Daglig leder ved Krisesenteret i Vestfold, Heidi Tanum, ser familiekrisene som oppstår, og da er ofte barn involvert.

– Mange barn forteller at de er redde når de voksne drikker for mye, sier Heidi Tanum.

– Det er alltid de voksenes ansvar å være forsiktige i forhold til alkohol. Vi merker ikke vår egen forandring, og blir bare blide og glade og tror vi har kontroll, men barn merker når vi forandrer oss, avslutter hun.