– Fikk en annen til å ta teoriprøven for seg

Mann (50) risikerer fengsel.

Eksamensvakten passer på under teoriprøven

RISIKERER FENGSEL: Saken skal opp i Larvik tingrett 31. mars. Politiinspektør Magnar Pedersen sier at mannen risikerer fengselsstraff for falsk forklaring til Statens vegvesen i Larvik (illustrasjonsfoto).

Foto: FAYRUZ SADO / NRK

En 50 år gammel mann er tiltalt for å ha brukt ulovlig hjelpemiddel under en teoretisk førerprøve etter at han fikk en annen person til å ta den.

– Han hadde slitt med å avlegge bestått teoretisk eksamen ved Statens vegvesen, sier politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt.

Derfor hadde 50-åringen, ifølge tiltalen, fått en annen til å ta den teoretiske førerprøven for seg, men det ble avslørt av Statens vegvesen.

– Personen tok prøven, men ble avslørt i etterkant. Bildene stemte ikke overens og da ble saken anmeldt til politiet, sier Pedersen.

Ikke godkjent hjelpemiddel

50-åringen er tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring til offentlige myndigheter, og for å ha brukt hjelpemidler som ikke er godkjent av regionkontoret.

Pedersen har ikke konkrete tall på hvor ofte dette skjer i Vestfold, men kan si at det har vært en håndfull slike saker de siste årene. Det synes han er bekymringsfullt da det er med på å skape fare for trafikksikkerheten.

Magnar Pedersen

Politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt.

Foto: Teigen, Trond Reidar / Scanpix

– Normalt straffes det med ubetinget fengsel, og vi ser det svært alvorlig at folk prøver å jukse på teoretiske eller praktiske prøver, sier han.

Politiinspektøren legger til at de har hatt tilfeller der folk har hatt med seg elektronisk kommunikasjonsutstyr for å kommunisere med noen på utsiden av lokalet.

– Dette er også ulovlig bruk av hjelpemidler, sier Pedersen.

– Kriminelle prøver seg på nye metoder

Enhetsleder Ivar Lundstad i Statens vegvesen region Sør, sier at alle må vise legitimasjon før en teoretisk prøve. Og dersom de ikke blir avslørt før prøven, kan de også bli tatt etter testen.

– Når man skal ha førerkort, blir det tatt en grundig kontroll av legitimasjonen, som også gjør at man kan bli avslørt etter at en prøve er avgitt, sier Lundstad.

Derfor mener han at det ikke er snakk om svikt i systemet i denne eller lignende saker.

– Det er alltid slik at kriminelle prøver seg på nye metoder. Noen ganger er de også foran oss i løypa på grunn av teknologien. Det må vi innrømme, men vi prøver å kurse våre ansatte slik at vi kan avsløre dem, sier han.

Mannens forsvarer, Bjørn Stene, sier at han ikke har mottatt sakens dokumenter, og kan ikke kommentere hvordan klienten hans stiller seg til tiltalen.

Saken mot 50-åringen skal opp i Larvik tingrett 31. mars.