Hopp til innhold

– En milepæl for norsk skogvern

Sandefjord blir første kommune i landet som vurderer vern av all kommunal skog. WWF og Naturvernforbundet jubler over vedtaket.

Trude Muyhre

SKOGVERNFORKJEMPER: Trude Myhre er rådgiver i WWF, og kjemper for økt skogvern i Norge.

Foto: Arne Nævra

Trude Myhre i WWF

MILEPÆL: Trude Myhre har jobber med frivillig skogvern i mange år, og sier Sandefjord kommunes vedtak vil stå igjen som en milepæl.

Foto: Magnus Lutnæs Aas / NRK

– Regjeringen sitter og samler inn informasjon om kommuneskoger i hele landet. Å få vernet skogen i Sandefjord, og kanskje nasjonalt, er historisk og veldig gøy. Jeg tror dette kommer til å være en milepæl i skogvernet for all fremtid, sier Trude Myhre.

Hun jobber som rådgiver i Verdens naturfond (WWF) og er overlykkelig for at et enstemmig formannskap i Sandefjord kommune vedtok å vurdere vern av all kommunal skog.

Det skal opplyse skogeiere om frivillig skogvern, der de kan få erstatning dersom de gjør skog om til naturreservat.

– Nå kan Sandefjord sikre gammelskogene fra hogst og utbygging for all fremtid, slik at innbyggerne kan ha disse naturområdene for evigheten, sier Myhre.

Ukjent for mange

Ifølge Myhre er det ikke alle skogeiere som vet at de kan få skattefri erstatning ved å gjøre skogen deres til naturreservat.

– De får faktisk en veldig god erstatning. De fleste skogeiere som hører om ordningen sier ofte ja.

I det lange løp kan faktisk pengene de får inn som erstatning få til å revitalisere landbruket, forteller Myhre.

– Det er på en måte gratis penger rett på bok, som kan reinvesteres i gårdsbruket. Mange legger ned gårdene sine fordi de sliter med å få en god økonomi i gårdsbruket.

Politisk enighet

Alle de politiske gruppelederne i Sandefjord gikk inn for vedtaket om skogvern. Ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) tror det handler om å få mer kunnskap, men ikke minst å bevare naturen for fremtidige generasjoner.

Hilde Hoff Håkonsen (Ap)

STOLT: Opposisjonsleder Hilde Hoff Håkonsen er stolt av at lokalpolitikerne i Sandefjord ble enige om vedtaket med skogvern.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Vi ønsker alle mer kunnskap om hva det innebærer med frivillig vern og hva staten er villig til å gi i erstatning. Men jeg tror også at alle er opptatte er å ta vare på kvalitetene som vi har opplevd med nærskog der vi bor.

Opposisjonsleder og gruppeleder i Arbeiderpartiet, Hilde Hoff Håkonsen, synes det er moro å kunne samles rundt en slik sak.

– I Sandefjord skal vi heie på alle tiltak som vi klarer å bli enige om lokalpolitisk. Dette er et av disse vedtakene, og det er jeg stolt av, sier hun.

Gruppeledere i Sandefjord sammen med WWF og Naturvernforbundet

FEIRET: Gruppelederne i Sandefjord tok seg til å feire vedtaket før kommunestyret, sammen med Marte Rindal Jacobsen fra Sandefjord Naturvernforbund (t.v.) og Trude Myhre fra WWF (nr. to fra venstre).

Foto: Magnus Lutnæs Aas / NRK

Håper på ringvirkninger

Trude Myhre håper vedtaket til Sandefjord kommune vil skape ringvirkninger i resten av landet.

– Vi håper dette vil gi føre til videre vern av kommuneskog og Statskog, i tillegg til at flere private skogeiere velger denne løsningen.

Marte Rindal Jacobsen i Sandefjord Naturvernforbund sier hun allerede ser resultater.

– Det ser ut som dette sprer seg til kommuner i hele landet. Så hvis det ender opp med at alle kommuner gjør den samme vurderingen av sin skog, så er det helt fantastisk, sier hun.

Denne gangen tar skogentusiastene Trude Myhre og Gjermund Andersen oss med til sine flotteste skoger. Hvilke opplevelser kan skogen gi, og hvorfor skal vi ta vare på en del av den gamle, opprinnelige skogen? (3:4)

MIN NATUR: Trude Myhre var med i NRK-serien Min Natur, der hun snakket om verdien av landets skoger.