Hopp til innhold

Ukjente mennesker ønsker å legge ting på graven til Christoffer

Få i Kodal vil snakke med NRK om rettssaken som pågår i Tønsberg, åtte år etter at Christoffer Gjerstad Kihle døde som følge av mishandling.

Kodal sentrum

Den lokale matbutikken og bensinstasjonen utgjør bygdas sentrum.

Foto: Camilla Bolling Muir

– Det er for sårt, og vi kjenner de involverte for godt, er gjennomgangssvarene som gis når vi oppsøker folk i sentrum. Det er tydelig at saken har satt sitt preg på bygda i Andebu med knappe 1500 innbyggere.

– Jeg flytta hit først for fem år siden men jeg merker jo at folk snakker veldig mye om det, at folk er veldig prega. Det blir en veldig trykka stemning her når rettssakene er oppe og går, sier en dame vi møter på handletur.

Folk stopper og spør etter ham

Rett over veien for Kodal skole ligger den lokale matbutikken Spar. Her jobbet mammaen til Christoffer. Verken her eller på Shell-stasjonen vegg i vegg vil de ansatte prate med NRK om hvordan denne saken har preget bygda de siste åtte årene.

Likevel får vi høre at det stadig stanser folk og spør etter veien til Kodal kirke. Ukjente mennesker som ønsker legge ting på graven til Christoffer, som vil vite hvor han bodde da han ble drept og som lurer på hvor skolen hans ligger.

Mennesker som kommer til Kodal rett og slett fordi de er blitt så dypt grepet av historien til gutten som skal ha blitt mishandlet til døde av sin stefar, uten at noen grep inn.

Tunge stunder på lærerværelset

På Kodal skole er det tomt for barn i skolegården under NRKs besøk, på grunn av skidag. Det er åtte år siden Christoffer døde og mange av lærerne har fortsatt tunge dager i etterkant av det som skjedde.

Nå når medietrykket igjen er stort på grunn av ankesaken i Tønsberg henviser skolens inspektør til Andebu kommune for uttalelser i saken. De har mer enn nok å gjøre med å ivareta og backe hverandre opp akkurat i disse dagene.

På Andebu ungdomsskole sitter en rektor som aldri rakk å treffe Christoffer.

– Noen av de elevene som gikk ut her i våres nevnte for meg at de hadde gått i hans klasse. At Christoffer skulle gått i klassen deres. Men så er det vel også sånn at når det går så mange år så ønsker vel folk å bli ferdig med en sak også, selv om den har vært aldri så opprivende, sier rektor Erik Hagen fra Tønsberg.

Lavere terskel for å melde fra

Rektoren ved ungdomsskolen tror svikten i hjelpeapparatet rundt Christoffer rystet mange så dypt, og ristet så kraftig opp i rutinene rundt meldeplikten, at Norge forhåpentligvis aldri vil måtte gjennomleve en tilsvarende sak igjen.

– Ja, i likhet med de andre skolene i Andebu har vi tatt en god runde på hvordan rutinene skal være i forhold til meldeplikten når du ser at barn har blitt utsatt for noe.

Hagen forteller at de nok ikke har opplevd en økning i konkrete saker, men at terskelen for å melde fra har blitt lavere.

Han får støtte fra lærer Charlotte Løreng-Olsen, bosatt i Kodal.

– Før så var det litt sånn at man kanskje meldte til sjefen og så følte man at ryggen var fri, men nå etter de nye gjennomgangene så vet man at ryggen er ikke fri for det, man står ansvarlig også som lærer.

Andebu ungdomsskole

– Han skulle gått i klassen vår. De tidligere klassekameratene til Christoffer Kihle Gjerstad gikk ut av Andebu ungdomsskole i høst.

Foto: Camilla Bolling Muir

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark