NRK Meny
Normal

– Fødselen ble ikke helt som planlagt

TØNSBERG (NRK): Med 207 fødsler på 31 dager, sier det seg selv at fire fødestuer blir litt lite. Henry Severin ble født på venterommet.

Kristin Paus White

ØNSKET VANNFØDSEL: Kristin Paus White hadde planer om vannfødsel. Men med stor pågang på fødeavdelingen ble Henry Severin født på venterommet.

Foto: Helena Rønning / NRK

Nybakt mamma Kristin Paus White ser på sin nydelige, unge sønn på fire uker.

Da han ville ut, var det midt i juli og en av de aller mest travle dagene på fødeavdelingen i år.

– Jeg ville ha vannfødsel, så lenge alt lå til rette for det. Det var en fantastisk opplevelse da jeg fødte datteren vår for to år siden, forteller Kristin.

Midt på natten dro hun til sykehuset til et rom med badekar, som hun ville.

Da riene avtok etter noen timer, gikk hun ut av badekaret for å bevege seg litt og for å spise. Så tok riene seg opp igjen, men med lav frenkens.

– Da ble vi bedt om forlate fødestuen, for det kom noen inn som hadde det litt mer travelt.

Kristin synes det var greit og hun ble først flyttet til Barsel.

Da hun hadde fem centimeter åpning og fødselen var i gang, var alle fødestuene opptatt.

– Da ble jeg spurt om jeg ville flyttes til Skien eller Drammen. Men vi var skjønt enige om at jeg ikke skulle noen steder, fortsetter hun.

Hun ble derfor trillet inn til et venteværelsene til en av fødestuene.

Bruker de rommene de har

– Vi har fire fødestuer, to ventestuer og tre venteplasser i tillegg til det, forteller assisterende seksjonsleder og jordmor ved Sykehuset i Vestfold, Nina Høyer.

Når det er så stor pågang, må de bruke de alle rommene de har.

Nina Høyer

TRAVELT: Nina Høyer er ass. seksjonsleder ved fødeavdelingen på Sykehuset i Tønsberg forteller om en travel sommer for ansatte og fødende.

Foto: Helena Rønning / NRK

– At mange barn blir født om sommeren, er ikke noe nytt, sier hun.

Men det er litt flere enn før her fordi vi bor i et hyttefylke og hyttefolk er også velkomne til å føde hos oss. Det at noen planlegger å føde før 1. september kan også ha noe å si, fortsetter hun.

Bare erfarne på jobb

Sykehuset vet at vaktene om sommeren blir veldig travle. De har verken vikarer eller studenter på føden på den årstiden.

– Det gir en trygghet både for oss som jobber her og for de fødende. De flinke jordmorstudentene jobber på barselavdelingen der ting er litt mer forutsigbare, forklarer hun.

– Erfarne fagfolk klarer også å være til stede med den fødende slik at vårt stress ikke smitter på de fødende, håper Nina.

Glad jeg ikke var førstegangsfødende

En og en halv time etter at Kristin ble trillet inn på venteværelse, kom Henry Severin.

– Det var en kjempefin fødsel det også, selv om det ikke ble vannfødsel som planlagt. Det jeg tenkte på var at jeg håpet en førstegangsfødende fikk fødestuen, for jeg tror jeg hadde blitt litt mer stresset hvis dette var min første fødsel. Jeg visste tross alt hva jeg gikk til, smiler Kristin.