- Endret atferd

- Den åtte år gamle gutten hadde ofte småskader og blåmerker, og fortalte gjerne om skadene, sa SFO-leder i retten i dag.

Gravsted
Foto: Per Foss / NRK

Guttens stefar står tiltalt for å ha mishandlet gutten slik at han døde.

Åtteåringen ble funnet død i sitt hjem i 2005. Da hadde han kraftige hodeskader

Les: - Døde ikke av fall eller selvskading

- Blid og livlig gutt

Blant de som forklarte seg i retten fredag var SFO-lederen på Kodal skole og åtteåringens assistent. Begge beskrev gutten som en blid og livlig gutt med mye fart, men også at det av og til kunne oppstå konflikter rundt gutten. Dette bedret seg imidlertid etter at gutten fikk diagnosen ADHD.

- Etter at han fikk medisiner mot ADHD roet han seg ned og ble som hvilken som helst annen gutt, sa SFO-lederen.

Les også: Truer med søksmål

Husket ikke

Den åtte år gamle gutten hadde ofte småskader og blåmerker, men fortalte gjerne om skadene og hvordan de oppsto.

- Dersom han falt av sykkelen og fikk noen blåmerker, fikk vi gjerne høre i detalj om hva som hadde skjedd, forklarte hans assistent. Dette endret seg etter at de mange skadene oppsto. Da åtteåringen kom på skolen med blåmerker og hevelser i hodet forklarte gutten at han hadde dultet bort i skapet mens han lå i senga. Mer ville han ikke fortelle.

- Han forklarte at han ikke husket eller ikke viste, sa assistenten.

- Hvordan reagerte du på skadene, spurte aktor

- Jeg ble uvel da jeg så skadene han hadde etter at han hadde vært på sykehuset. Han så helt fryktelig ut. Ansiktet var blå-lilla og øynene var gjenklistret, svarte assistenten.

Var bekymret

Personalet på SFO ble etter hvert svært bekymret for åtteåringen og bestemte seg for å innkalle moren til et møte.

- Vi følte at noe ikke stemte og bestemte oss for å innkalle henne til et møte samme dag mens stefar var på jobb. Vi ville unngå at stefaren deltok på møtet, forklarte SFO-lederen som også fortalte at stefaren hadde overtatt all kontakt med personalet.

- Når vi snakket med dem om gutten, var det kun stefaren som svarte. Moren sto bare i bakgrunnen uten å si noe, sa SFO-lederen.

Døde dagen etter møtet

På møtet med mor fortalte skolens personale om bekymringen de hadde for gutten, men moren hadde ingen forklaring på guttens skader.
- Moren så aldri hvordan skadene oppsto, men sa hun hadde hørt støy om natten, forklarte SFO-lederen

SFO-lederen forklarte at hun var redd for gutten og at noen gjorde noe mot ham som ikke skulle skje. Fordi gutten skulle til BUPA (Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling) to dager senere, avventet de situasjonen. Dagen etter døde gutten.

- Hva hadde dere gjort dersom det ikke var avtalt et møte med BUPA, ville dommeren vite.

- Da hadde vi kontaktet barnevernet, svarte hun.

Les alt om saken her