Sykehuset i Vestfold opererte ti pasienter for lidelsen i 2004, mens de i fjor opererte 200.
Laget for å være tjukk
Ifølge lederen for Senter for Sykelig Overvekt, overlege Jøran Hjelmesæth blir Norges befolkning stadig fetere.
- Det har vært en dobling av antall fete i Norge fra rundt ti prosent til tjue prosent de siste årene, sier senterlederen.
Det er ikke bare fordi det finnes overflod av mat i samfunnet. Ifølge Hjelmeseth er vi også laget for å bli fete.
- Det er veldig lett å bli fet. De som har overlevd i evolusjonen er de som kan bli fete og spare fett til dårlige tider. I dagens stillesittende samfunn samles det mer og mer fett, og det blir helt motsatt.
Kan dø av fedmekirurgi
Den mest brukte kirurgiske metoden i Norge heter gastric bypass. Magesekken reduseres med cirka 95 prosent til cirka 30 til 50 ml. Pasienten må få tilskudd av vitaminer og mineraler daglig etter operasjonen.
- Man blir raskere mett og mindre næringsstoffer blir absorbert, forteller Hjelmesæth.
- Hva er bivirkningene av denne behandlingen?
- Den størte bivirknignen ved fedmekirurgi er død. Risikoen er under en prosent. Ellers er det ubehagelige bivirkninger som diaré, vondt i magen og luft i magen.
Les:
Les også:
250 blir operert i år
Senteret for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst bruker tre metoder for å hjelpe pasienter til å gå ned i vekt. I den konservative behandlingen hjelper de pasienten til å endre livsstil varig og bli mer fysisk aktive.
De tilbyr også to typer medisiner, en som reduserer apetitten og en som gjør at tarmen tar opp mindre fett fra maten. Men denne behandlingen kan gi bivirkninger.
I år regner sykehuset med å operere 250 pasienter med lidelsen.