Hopp til innhold

Skremmende fedmeutvikling

Nordtrønderne er i ferd med å bli like overvektige som folk i sørstatene i USA.

- Det ser faktisk ut som vi i Nord-Trøndelag ligger på linje med de verste statene i USA både i HUNT 1 og HUNT 2, og det ser ut som den trenden fortsetter i den tredje helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, sier lege og forsker Kristian Midthjell ved HUNT forskningssenter i Verdal.

I operasjonskø

I Namsos har overlege Robin Gaupset og hans stab redusert magesekkene på 125 overvektige nordtrøndere de tre siste årene. I Trøndelag står folk i kø for å bli fedmeoperert og den økende utviklingen øker også behovet for operasjoner.

- Vi kjenner ikke hvilket omfang det vil være behov for å behandle på sikt, men det er veldig mye som tyder på at det er en bratt, økende kurve, sier Robin Gaupset til NRK Trøndelag.

Dårlig økonomi

Men fedmeoperasjonene er dårlig butikk for Helse Nord-Trøndelag. Og selv om behovet stadig øker, er Helse Midt-Norge dårligst i landet når det gjelder å gi penger for slike operasjoner. I Norge blir om lag 750 personer operert hvert år, og det er langt bak nasjoner som Sverige og USA. Operasjonene er med på å forebygge helseplager som for eksempel diabetes og høyt blodtrykk.

Paradoksalt

Samtidig som vekta går opp, øker også kunnskapene om hvordan vi skal unngå fedme. Likevel er altså nordmenn i ferd med å bli like overvektige som amerikanerne.

Forsker Kristian Midthjell tror har en god forklaring, sett i et historisk perspektiv.

- Folk flest hadde et tungt arbeid, dermed ble tiltak som gjorde at vi kunne bevege oss mindre sett på som et gode. Etter hvert som vi har redusert den fysiske aktiviteten har det gått alt for langt, vi burde ha lagt om kosten i retning av å spise mindre kalorier og å spise mer fiber og andre ting, sier Midthjell.