APTOPIX Spain Catalonia

Spansk politi skjøt gummikuler rett mot folk som forsøkte å hindre tjenestemennene i å komme fra til et nytt valglokale i Barcelona. Flere tusen politifolk har blitt sendt til storbyen fra mange forskjellige regioner i Spania. Minst 91 mennesker har blitt såret i sammenstøtene, 11 politifolk skal også ha blitt skadd.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Sterke bilder fra Barcelona

Spansk politi har gått hardt til verks for å stoppe dagens folkeavstemning i Barcelona, men mange katalanere har likevel avlagt stemmer. De internasjonale fotobyråene har sendt ut mange sterke bilder fra dagens Barcelona.

En kvinne kommer jublende ut etter å ha avgitt stemme i Barcelona søndag

En kvinne kommer jublende ut etter å ha avgitt stemme i Barcelona søndag mens folk rundt henne jubler.

Foto: JOSEP LAGO / AFP
Spanske fascister demonstrerte søndag i Barcelona mot folkeavstemingen.

Spanske fascister demonstrerte søndag i Barcelona mot folkeavstemningen.

Foto: PAU BARRENA / AFP
APTOPIX Spain Catalonia

Spansk opprørspoliti svinger køllene mot folk som forsøker å hindre at en kolonne med politibiler kommer fram i sentrum av Barcelona. Politiet skulle i utgangspunktet i størst mulig grad unngå å bruke vold mot befolkningen, og mange i Barcelona er overrasket over maktbruken mot folk som bare brukte passive metoder som å legge seg ned i gata. Politiet reiste rundt til valglokalene for å beslaglegge stemmesedler og urner som ble brukt i folkeavstemningen.

Foto: Emilio Morenatti / AP
Spain Catalonia

Tre menn har lagt seg på bakken i Barcelona i et forsøk på å stanse en kolonne med politibiler. Dette provoserte politifolkene så kraftig at de gikk løs på folk med køller og skjøt gummikuler mot dem. Til sammen 38 mennesker skal ha blitt såret, ni skal ha blitt lagt inn på sykehus. Politiet hadde fått beskjed om å unngå å bruke vold, men de fant seg ikke i å bil hindret på sin vei til nye stemmelokaler.

Foto: Emilio Morenatti / AP
Spain Catalonia

En mann viser fram et sår som han sier at opprørspolitiet påførte ham i sammenstøt ved et valglokale. Politiet har fjernet flere hundre mennesker med makt fra stemmelokaler i dag. Det har vært flere mindre sammenstøt mellom politi og folk som var på vei for å stemme, men hittil har politiet bare i ett tilfelle brukt køller og skutt gummikuler.

Foto: Emilio Morenatti / AP
Demonstrant gir nellik til opprørpoliti

En person rekker ut en nellikblomst til tungt bevæpnet politi i gatene utenfor et av valglokalene i Barcelona.

Foto: LLUIS GENE / AFP
SPAIN-CATALONIA-POLITICS-REFERENDUM

Folk utenfor et valglokale i Barcelona krever å få si sin mening i folkeavstemningen. Spansk politi har stengt mange av stemmelokalene, men arrangørene hevder at 70 prosent av dem fortsatt er åpne. Kravet om å få gjennomføre folkeavstemningen har bred oppslutning blant folk i Catalonia, og samler ulike aldersgrupper.

Foto: JOSEP LAGO / AFP
En mann får behandling etter å ha blitt truffet av en gummikule

En mann får behandling etter å ha blitt truffet av en gummikule, avfyrt av spansk politi.

Foto: Manu Brabo / AP
Denne moren avla sin stemme i Barcelona.

Mange katalanere gjorde mye for å komme fram til et valglokale og avlegge sin stemme i dag. Flere timer før stemmelokalene åpnet klokka 09 i dag, stilte folk seg opp i kø. Denne moren avla sin stemme i Barcelona. Mer enn 5,3 millioner mennesker har rett til å delta i folkeavstemningen som har blitt erklært ulovlig av regjeringen i Madrid.

Foto: JOSEP LAGO / AFP
SPAIN-POLITICS/CATALONIA A voter wearing a pair of boots decorated with the Estelada waits outside a polling station during the banned independence referendum in Barcelona

En person står i kø utenfor et av valglokalene i Barcelona for å få avgitt sin stemme. I anledning dagen har vedkommende tatt på seg et par boots som er dekorert i fargene til de katalanske separatistenes flagg. Men de siste meningsmålingene før folkeavstemningen viste at bare om lag 40 prosent av befolkningen ønsker uavhengighet. Selv om et klart flertall ønsker å gjennomføre avstemningen.

Foto: YVES HERMAN / Reuters
En mann i rullestol blir møtt med applaus på vei ut av valglokalet i Barcelona.

En mann i rullestol blir møtt med applaus på vei ut av valglokalet i Barcelona.

Foto: JOSEP LAGO / AFP
Katalanske brannmenn slår ring rundt velgerne

Katalanske brannmenn forsøker å danne en mur mellom personer som har kommet for å stemme for katalansk selvstendighet og tungt bevæpnede polititjenestemenn.

Foto: LLUIS GENE / AFP