Hopp til innhold

Wuhan stanser all fly- og togtrafikk ut av byen

BEIJING/OSLO (NRK): Kinesiske myndigheter har stanset all flytrafikk ut av millionbyen Wuhan. Også all kollektivtrafikk i byen er stanset som følge av frykt for det nye, dødelige coronaviruset som har kostet 17 liv så langt.

PpIwNJqWwY0

Wuhan, der det nye dødelige lungeviruset først ble oppdaget, stenger all kollektivtrafikk i byen. Her fra togstasjonen i byen.

Foto: STR / AFP

Wuhan har rundt 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen i den sentrale delen av Kina.

Det er nettopp her det dødelige lungeviruset først ble oppdaget, og det er mistanke om at det skal stamme fra salg av dyr på et marked i byen. De første tilfellene ble registrert i millionbyen før jul.

Innbyggerne oppfordres også til unngå folkemengder og samlinger på offentlige steder.

Li Bin i Kinas nasjonale helsekommisjon har også oppfordret mennesker til å ikke reise til Wuhan, samtidig som de som bor i byen oppfordres til å ikke reise ut.

Blant annet blir det ikke mulig å bruke busser, undergrunnsbane eller ferge i byen fra klokken 10.00 lokal tid torsdag, og flyplassen og togstasjonene blir stengt for utgående passasjerer.

WHO utsetter avgjørelse

PpIwNJqWwY0

Wuhan, der det nye dødelige lungeviruset først ble oppdaget, stenger all kollektivtrafikk i byen. Her fra togstasjonen i byen.

Foto: STR / AFP

Verdens helseorganisasjon (WHO) har onsdag sittet i krisemøte og vurdert om de skal si at det nye coronaviruset er en global nødssituasjon.

Da WHO-sjef møtte Tedros Adhanom Ghebreyesus møtte pressen rundt klokken 20.30 norsk tid, hadde organisasjonen ikke kommet til noen konklusjon enda.

– I dag var det en utmerket diskusjon i komiteen, men det var også klart at for å fortsette må vi ha mer informasjon. Derfor har jeg bedt komiteen om å møtes igjen i morgen for å

g2iwS4tEQqw

WHO-general Tedros Adhanom Ghebreyesus sier WHO trenger mer tid før de kan avgjøre om det dreier seg om en internasjonal krise.

Foto: PIERRE ALBOUY

fortsette møtet, sa han.

Han kommenterte også tiltakene som myndighetene i Euhan nå har satt i gang.

– De setter inn veldig, veldig sterke tiltak og forplikter seg helt til det, sa han.

Stor virusfrykt

I Kina er tallet på smittede nå oppe i 444, bekrefter lokale myndigheter. I tillegg er det registrert smittede i Japan, Sør-Korea, Thailand, USA og Hongkong.

Blant kinesere er virusfrykten stor. Smitten er et hyppig samtaleemne. Overalt sees folk med ansiktsmasker. Det desinfiseres på togstasjoner, flyplasser og offentlige transportmidler.

en togstasjon i Wuhan desifinseres.

SMITTEVERN: En ansatt jobber med å desinfisere Hankou-jernbanestasjonen i Wuhan.

Foto: Str / AFP

Mange steder er det satt opp kontrollposter hvor passerende feberskannes. Folk som blir sjekket, puster lettet ut når de får stempel på hånden som sier de er friske.

Fordi viruset smitter mellom mennesker, er helsemyndighetene spesielt oppmerksomme på situasjoner der mange mennesker oppholder seg tett sammen over tid, som inne i flykabiner og i busser og tog.

NRKs korrespondent måtte gjennom febersjekk og ble stemplet godkjent da hun ville se om den lokale klinikken hadde ansiktsmasker til salgs.

GODKJENT: NRKs korrespondent ble febersjekket og fikk godkjent stempel da hun oppsøkte den lokale klinikken for å se om de hadde ansiktsmasker til salgs.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

I forbindelse med feiringen av kinesisk nyttår er mange på reisefot, og myndighetene er på tå hev. Ordføreren i millionbyen Wuhan øst i Kina, der viruset først ble registrert, ber reisende holde seg unna byen om de ikke har helt nødvendige ærend.

– Forsøker å skjule

Men ikke alle synes tiltakene er betryggende.

Advokat Xie Yanyi som holder til i Beijing, mener at varslingen også denne gangen har vært for treg, selv om den skjer raskere nå enn i 2003.

Advokat Xie Yanyi

IKKE BEROLIGET: Advokat Xie Yanyi er engasjert i temaer som menneskerettigheter, overvåkning og religionsfrihet. Han mener myndighetene forsøker å skjule sannheten.

Foto: Privat

– Utbruddet startet tidlig desember. Helt siden da har lokale myndigheter forsøkt å skjule sannheten, sier han til NRK.

Han mener de har gjort dette for å unngå å alarmere folk. I stedet burde de snakket om smittevern, mener han.

Arrestert for å spre rykter

I Kina er åtte mennesker arrestert for «ryktespredning»

Han sier de åtte nylig ble arrestert etter å ha postet det politiet kalte «rykter» om sykdomsutbruddet på sosiale medier.

– Politiet i Wuhan arresterte dem som først fortalte sannheten, sier Xie.

Politiet i Wuhan omtalte selv arrestasjonene på en litt annen måte:

– Noen internettbrukere har publisert og videresendt falske nyheter, noe som har hatt en negativ sosial effekt, het det i en pressemelding fra politiet, ifølge Hongkong News.

Videre sier politiet at de vil etterforske og straffe «alle som fabrikkerer og sprer rykter, samt forstyrrer den sosiale orden».

Xie mener myndighetene, gjennom å tone ned alvoret, har bidratt til at sykdommen har spredt seg raskere enn den ellers ville ha gjort.

Nytt virus skaper frykt i Kina.

MASKERT: Overalt sees mennesker med ansiktsmasker til beskyttelse mot det ukjente viruset. Denne kvinnen dekker munn og nese i Beijing.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Toppen av isfjellet

Menneskerettsadvokaten Xie Yanyi sier noe av grunnen til at offentlige myndigheter etter hans mening forsøker å dempe alvoret i saken, ligger i hvordan det kinesiske politiske systemet virker.

– I Kina avhenger en myndighetspersons skjebne av ledere på nivået over. Dermed blir de ansvarlige oppover, men ikke nedover. Hvis de lykkes i å dekke over noe negativt, er jobbene deres trygge, sier han.

Han mener dette fører til at lokale myndigheter underrapporterer oppover i systemer, og slår ned på forsøk på å få ut informasjon på grasrota.

At nasjonale helsemyndigheter nå informerer på pressekonferanser, mener han skyldes at sosiale medier gjør det umulig å kontrollere informasjonsflyten.

– Det myndighetene har fortalt, er antakelig toppen av isfjellet. Det kan godt være mer alvorlige ting vi ikke har hørt ennå, sier han.

LES OGSÅ: – Større sjanse for å vinne i lotto tre uker på rad, enn at kinesiske turister smitter oss

Febersjekk på United Family Hospitals klinikk i Jianguomenwai, Beijing

FEBERSJEKK: Alle som kommer til denne United Family Hospital-klinikken i Beijing blir sjekket for feber.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK