Hopp til innhold

WSJ: Transpersoner ut av militæret innen seks måneder

Pentagon vil de neste dagene få instrukser om hvordan forbudet mot transpersoner i militæret skal innføres, skriver Wall Street Journal.

Trump tvitret i sommer at han ville forby transpersoner å tjenestegjøre i forsvaret, noe trolig mellom 6 og 12 tusen gjør i dag. Reserveoffiser Sage Fox forteller sin historie

Se Tove Bjørgaas reportasje om forbud mot transpersoner i militæret.

Forsvarsminister Jim Mattis får mandat til å fjerne transpersoner fra forsvaret. Det forventes at den enkeltes stridsdyktighet brukes som hovedargument for en slik avgjørelse, melder nyhetsbyrået Reuters og siterer Wall Street Journal. Avisen omtaler et brev Det hvite hus angivelig skal sende til forsvarsdepartementet Pentagon i løpet av de nærmeste dagene.

For å bli betegnet som stridsdyktig i denne sammenhengen må man kunne sendes til en krigssone, delta på øvelser eller oppholde seg på et skip i flere måneder av gangen. Dersom man ikke oppfyller kravene, kan det bli det juridiske hovedargumentet for å kaste vedkommende ut.

I dokumentet står det ifølge avisen også at Mattis har seks måneder på seg til å innføre forbudet mot transpersoner i forsvaret.

I juli skrev Trump på Twitter at den amerikanske regjeringen «ikke vil akseptere eller tillate at transpersoner tjenestegjør i noen funksjon» i forsvaret.

Military Transgender

President Donald Trumps avgjørelse om å innføre forbud mot transpersoner i militæret ble møtt med protesterer over hele landet. Her på Times Square i New York. Foto: Frank Franklin II / AP / NTB scanpix

Foto: Frank Franklin II / AP

Opptil 7000 i aktiv tjeneste

Pentagon vil ikke opplyse hvor mange transpersoner de har i sine rekker, men en undersøkelse fra tankesmia RAND viser at det er mellom 2500 og 7000 transpersoner i aktiv tjeneste i det amerikanske forsvaret.

Ytterligere 1500 til 4000 skal befinne seg i reservestyrkene.

Transpersoner har siden i fjor kunnet tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret etter at tidligere forsvarsminister Ash Carter avskaffet forbudet.

Siden 1. oktober 2016 har transpersoner i det amerikanske forsvaret også fått bistand til å starte prosessen med skifte av kjønn.

Forsvarsdepartementet pålegges også å stanse inntak av transpersoner og slutte å bruke penger til medisinsk behandling for dem som tjenestegjør, skriver Wall Street Journal og siterer amerikanske tjenestemenn.

SISTE NYTT

Siste nytt

OSIRIS-REx har vært 7 år i verdensrommet, og er nå tilbake på jorda.

Historisk Nasa-landing kan gi svar på livets opp­rinnelse

Prøver fra romsonden Osiris-Rex har akkurat landet i ørkenen i Utah. Nasa håper prøvene kan fortelle oss hvordan livet på jorda begynte.

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.