Donald Trump nekter transkjønnede å tjenestegjøre i forsvaret

De vil være en for stor byrde, mener den amerikanske presidenten.

Donald Trump

SNUR: President Donald Trump reverserer forgjenger Barack Obamas beslutning om å la transkjønnede tjenestegjøre i forsvaret.

Foto: Don Emmert / AFP

USAs president Donald Trump sier nei til at transkjønnede får tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret, noe som er en reversering av daværende president Barack Obamas beslutning i fjor.

– Etter å ha konsultert med generalene og forsvarseksperter, vil ikke amerikanske myndigheter akseptere eller tillate transkjønnede i USAs militære styrker, skriver Trump i en serie Twitter-meldinger onsdag.

– Militæret må være fokusert på overveldende seiere, og kan ikke bære byrden av de enorme økonomiske kostnadene eller forstyrrelsene som transkjønnede vil medføre, skriver han.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Ingen plan for implementering

Under den daglige pressekonferansen i Det hvite hus sa pressesekretær Sarah Sanders er det enn så lenge ikke finnes noen plan for innføringen av endringen.

Sanders sier det ennå er uklart hva som vil skje med transkjønnede som i dag tjenestegjør i forsvaret.

– Presidenten vil beskytte alle amerikanerne, men dette er en militær avgjørelse. Det er det som er det beste for militæret.

Pressesekretæren sier Forsvarsdepartementet og Det hvite hus sammen må legge en plan for hvordan og når forbudet igjen skal innføres.

Opptil 7000 i aktiv tjeneste

Transkjønnede har siden i fjor kunnet tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret etter at tidligere forsvarsminister Ash Carter avskaffet forbudet, skriver NTB.

Per i dag har forsvaret registrert rundt 250 personer som er i ferd med å gjennomføre prosessen til sitt nye kjønn, eller som er blitt godkjent for kjønnsskifte, opplyser militære tjenestemenn.

Forsvarsdepartementet vil ikke gå ut med noen oversikt over hvor mange transpersoner forbudet rammer. Men en undersøkelser fra RAND viser at det er mellom 2.500 og 7.000 transpersoner i aktiv tjeneste. Det er ytterligere 1.500 til 4.000 i reservestyrkene.

SISTE NYTT

Siste nytt