NRK Meny
Normal

Vurderte å bytte ut ulykkesflyet

Kun en time før ulykken som tok livet av 154 mennesker i Madrid i forrige uke, overveide Spanair å bytte ut flyet.

Spanair-ulykke i Madrid
Foto: AP

Til tross for et teknisk problem valgte selskapet å la passasjerene sitte i det femten år gamle MD-82-flyet.

Kongresshøring

Transportminister i Spania Magdalena Alvarez.

Magdalena Alvarez under pressekonferansen etter ulykken.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / AP

- Selskapet meldte flyledelsen at man vurderte å bytte ut flyet, forteller transportminister Magdalena Alvarez til kongressen.

Hun henviste til opplysninger fra spanske luftfartsmyndigheter. Alvarez er innkalt for å vitne for de folkevalgte om sikkerhetsprosedyrene etter Spanias verste flyulykke på 25 år.

Spanair sier det hører til selskapets rutiner å vurdere å bytte ut fly dersom det oppstår feil som kan føre til forsinkelser.

Det har tidligere vært kjent at en feil var oppdaget i et luftinntak etter at flyet forlot gaten sin. Det ble da beordret inn til gate igjen og problemet ble midlertidig løst mens passasjerene fikk sitte i flyet.

- Gode sikkerhetsrutiner

Alvarez tilbakeviser påstander om at Spanairs økonomiske situasjon påvirker selskapets sikkerhet. Selskapet er eid av SAS som i juli annonserte at de ville komme med ytterligere nedskjæringer.

For å understreke at sikkerheten holder høyt nivå viste Alvarez til at Spania er landet nest etter Frankrike som foretar flest inspeksjoner på utenlanske fly. Mellom januar 2008 og frem til ulykkesdagen skal det ha blitt foretatt 326 inspeksjoner.

Flyet krasjet kun øyeblikk etter avgang fra flyplassen Barajas i Madrid 20. august.

Flytypen underlegges en fullinspeksjon hvert femte år der hver enkelt del av flyet kontrolleres. Dette flyet gikk gjennom denne sjekken sist i 2003.

Av sine forventede 60.000 timers levetid i lufta hadde flyet vært oppe i 31.961 timer.

- Til nå er 149 av de omkomne blitt identifisert gjennom DNA-analyse eller tannbilder, opplyser en tjenestemann fra innenriksdepartementet.

Ulykken førte til at regjeringen erklærte tre dagers landesorg i Spania.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt