NRK Meny
Normal

Vurderer åpning av luftkorridorer

Askeskyen skaper fortsatt store problemer i Europa, men EU-toppene vurderer nå luftkorridorer for å få flyene i lufta igjen. De siste prognosene tilsier at bare 30 prosent av flyene i Europa vil gå i dag, og Tyskland har akkurat forlenget stengingen sin.

Testflygning Air France, Paris-Toulouse

Eu-politikerne møtes for å diskutere løsninger på flykaoset i ettermiddag. Forslag som kan bli vedtatt er luftkorridorer og måleflygninger. Her et Air France-fly som testfløy i går.

Foto: PASCAL PAVANI / AFP

Luftrommet over Norge ble åpnet og det kunne igjen lette og lande fly på norske flyplasser i morgentimene i dag, og da også ved hovedflyplassen på Gardermoen. Likevel er det ikke sikkert dette varer så lenge, de siste prognosene tyder på stenging av deler av luftrommet igjen rundt klokken 14.

Les: Luftrommet kan bli stengt igjen klokken 14

Også om du skal ut av landet er det ikke så sikkert at du får landet i andre enden fordi mange flyplasser rundt om i Europa er stengte.

Nå vurderer EU-toppene som samles rundt videokonferanseskjermer i ettermiddag å etablere luftkorridorer.

Det er ikke aktuelt med helt åpent luftrom i Europa med det første, men å opprette kontrollerte korridorer gjennom Europa kan være aktuelt.

– Vi må få gjort analyser av risiko for å vite hva som går, sa Frankrikes miljøminister Jean-Louis Borloo til journalister før videokonferansen.

Det har også vært foreslått fra Tyskland å sende opp fly med måleinstrumenter for å få mer detaljer informasjon om hvor det kan flys uten alt for stor risiko.

Fortsatt stengte luftrom

Parkerte fly i Manchester

Britene har bestemt seg for å holde luftrommet sitt stengt minst til klokken 2 natt til tirsdag. Dermed står flyene på bakken som her i Manchester.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Myndighetene i både Tyskland og Storbritannia har bestemt at de holder hele sine luftrom stengt. Den siste oppdateringen fra tyske myndigheter er at luftrommet minst blir stengt til klokken 2 natt til tirsdag, og det samme gjelder de britiske øyer.

Full oversikt over europeiske flyplasser finner du i tabellen nederst i saken.

Statsminister Gordon Brown sa for ikke så lenge siden i en tale at Storbritannia vil sette inn skip fra den britiske marinen for å frakte britiske borgere over den engelske kanal.

Les: Sender marinen for å hjelpe strandede briter

Dette skal komme i tillegg til kraftige økninger i kapasiteten hos togene som trafikkerer tunnelen under kanalen.

Vulkanaske kan nå Canada

De siste meldingene fra meteorologene som overvåker både utbruddet på Island og hvordan asken fraktes i luftlagene viser at asken sprer seg over store avstander.

Rundt klokken 14 i dag kan faktisk aske fra utbruddet på Island nå østkysten av Canada, melder det britiske Met Office i morgentimene i dag.

Beregningene våre antyder at aske fra starten av utbruddet på onsdag i forrige uke nå kan komme til Newfoundland, sier meteorologen Bob Syvret hos Met Office i London til nyhetsbyrået AFP.

Det betyr at askeskyen stadig øker i omfang og areal, og dermed kan faktisk flytrafikken på ennå et kontinent påvirkes. Syvret mener at en askesky ved Canada vil være mindre tett enn over Europa, og at det for det meste vil gå greit for flytrafikk, men det vil helt klart være en risiko.

Mens i andre land nærmere Norge er det mer håp om å kunne fly i dag.

I Sverige har man åpnet for flygninger til Bromma og Arlanda ved Stockholm og Landvetter ved Gøteborg. I tillegg er det tillatt med flyging i stor høyde over Småland, Ostergotland, Sormland, Vastergotland og Østersjøen. Noe som betyr at fly på vei fra steder lenger sør i Europa kan fly over Sverige. Også Danmark har nå åpnet for gjennomflygning, men vil ikke tillate landinger.

Bare 30 prosent av trafikken

EUs felles luftfartsmyndighet Eurocontrol har uttrykt et håp om at mer av flytrafikken i Europa i dag kan komme i gang igjen.

– Varslene for mandag tilsier at vi kan få av gårde omtrent halvparten av flygningene over Europa, sa Spanias minister for EU-saker Diego Lopez Garrido i det han forlot et møte hos Eurocontrol tidlgere. Håpene hans blir nok ikke helt oppfylt.

Litt over klokken 11 melder Eurocontrol at de venter mellom 8000 og 9000 flygninger over Europa i dag. Det er bare 30 prosent av normalen.

Vanligvis ville det vært ca 28 000 flygninger fra europeiske flyplasser i dag.

Askevarsel fra London for mandag kveld

Slik tror ekspertene ved det britiske meteorologiske instituttet at askeskyen vil ligge kl. 20 i kveld norsk tid.

Foto: Volcanic Ash Advisory, London / Met Office

Blant landene som åpner luftrommet sitt er Østerrike som nå har fjernet restriksjonene helt. I Romania og Finland er restriksjonene delvis fjernet og blant annet skal flyplassene i de finske byene Turku og Tampere nå være i drift igjen.

På søndag gikk bare rundt 5000 av de 24 000 planlagte flygningene over Europa ifølge EUs fellesorgan, men nå øynes det håp om noe mer trafikk i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt