NRK Meny
Normal

Luftrommet kan bli stengt igjen

Luftrommet over Norge er nå i hovedsak åpent for flytrafikk. Men nye askeskyer truer landet, og luftrommet kan bli stengt fra midtnatt.

Passasjerer på Oslo lufthavn

VENTET SIDEN ONSDAG: Michael Maxson (t.v.) sitter i kø sammen med vel 50 andre flypassasjerer som venter på avgang til USA.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Fastlandet vil være klar av askeskyen frem mot midnatt, så kan det se ut som det begynner å trekke inn igjen fra natten og frem mot morgenkvisten, litt mot sørvest, sier direktør for flysikring i Avinor Knut Skaar til NRK Alltid Nyheter.

Klokken 15.10 sa Skaar til NRK at prognosene for i dag er positive. - Alle flyplassene bortsett fra Vardø er åpne i løpet av et par timer, mens trafikken til og fra Ekofisk er nå stengt, ifølge Skaar.

Dermed er luftrommet hovedsak åpent for flytrafikk. skriver Avinor i en pressemelding klokken 15:12.

– Prognosene vi får fra ekspertene i London sier noe sikkert 6 timer frem i tid, og de sier noe litt mindre sikkert det neste døgnet, sier Skaar.

Klokken 21:00 i kveld vil Avinor legge frem nye oppdaderinger om luftrommet over Norge.

– Vi ser at askeskyen fremdeles ligger over hele Sentral-Europa, og strekker seg i korridorer både vestover og østover.

Les også: Vurderer åpning av luftkorridorer
Les også: Øst-Finnmark fortsatt stengt

Luftrommet øst for Honningsvåg i Finnmark har tidligere i dag vært stengt.

I Norge har innenrikstrafikken stort sett gått normalt i dag, men tidligere i dag tydet prognosene på at askeskyen ville føre til stans i flytrafikken kl. 14.00.

– Prognosen for kvelden tilsier nå at skyen kommer inn over Sør- og Vestlandet, samt Midt-Norge, opplyste Avinor i dag tidlig.

Prognosene som Avinor baserer seg på, kommer fra Vulcanic Ash Advisory Center som ligger under Met Office i London. Prognosene blir oppdatert hver sjette time og danner grunnlag for tilsvarende beslutninger i alle land i Europa.

Neste prognose kommer klokken 21.

Saken fortsetter under kartet

Askevarsel fra London for mandag kveld

Slik tror ekspertene ved det britiske meteorologiske instituttet at askeskyen vil ligge kl. 20 i kveld norsk tid.

Foto: Volcanic Ash Advisory, London / Met Office

Også ferske prognoser fra Meteorologisk institutt viser at Sør-Norge igjen vil bli dekket av vulkanaske midnatt natt til tirsdag.

– Den nye beregningen følger opp en del av det som er sagt fra før, men med litt mer vind, forteller Haakon Melhuus ved Meteorologisk institutt til NTB.

Trolig vil askeskyen holde seg slik både tirsdag og en stund framover.

– Et lavtrykk i Nordsjøen og Skagerak blir liggende der og rotere, sier Melhuus.
Onsdag vil asken igjen også dekke Nord-Norge og Nord-Sverige, ifølge beregningen.

Les også: Stor askesky på vei

I gang på Gardermoen

Informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL), Jo Kobro

Jo Kobro

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Mandag morgen var trafikken godt i gang på landets hovedflyplass Oslo lufthavn (Gardermoen). Trafikken var langt stillere enn det normalt er en mandag morgen.

– Det vi ser er at mange fly er nesten fullbooket, men det kommer ingen passasjerer, for de har kommet seg til destinasjonen med buss eller på annen måte. Dermed er det mye ledig plass i de flyene som går, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn til NRK.

Det første flyet gikk fra flyplassen klokken 6.52 til Stavanger. I løpet av de to påfølgende timene var listen over innenriksavganger etter hvert blitt stor, men antall innstillinger var fortsatt høyere.

Les også: Flytrafikken i gang i dag
Les også: Flytrafikken igang igjen
Les også:
– Strengere vulkantiltak i Europa enn i USA

– Kontakt flyselskapet

Pressekontakt Sindre Ånonsen sier til NRK mandag morgen at folk ikke kan regne med at all flytrafikken går som den skal.

– Her er det uhyre viktig at folk tar kontakt med sitt flyselskap, sier Ånonsen.

Både SAS Norge og Norwegian har de første timene i dag forsøkt å fly nærmest som normalt.

Norwegian hadde mandag morgen en oversikt med til sammen 100 planlagte avganger for dagen. 80 av dem var innenlands, åtte mellom Norge og Sverige, og tolv i Sverige. En tilsvarende oversikt fra SAS viste et totalt antall på over 100 planlagte avganger mandag.

Les også: Svensk luftrom ope for flytrafikk
SE INTERNASJONAL OVERSIKT NEDERST I SAKEN

SAS landet først

Fransk jente på Oslo lufthavn

– Jeg skal til Tromsø, og håper å komme av gårde i dag. Jeg kom til Oslo på torsdag, og skal egentlig på en konferanse i Tromsø. Jeg håper å komme meg hjem til Frankrike igjen på fredag, men vet ikke når flyplassene åpner igjen der, sier Aude Durande fra Frankrike.

Foto: NRK

Det første flyet som tok av fra Oslo lufthavn mandag var et Norwegian-fly med kurs for Stavanger klokka 6.52. Deretter fulgte et SAS-fly mot Stavanger klokken 07.07.

Ifølge Oslo lufthavns egne hjemmesider landet mandagens først fly, et SAS-fly fra Trondheim, klokken 06.56. Videre ankom fly fra Tenerife, New York, Washington og Bangkok.

Flere av flyene som ankommer Gardermoen mandag morgen, er omdirigerte fly. SAS-flyene fra New York og Washington skulle egentlig landet på Kastrup, men danskenes hovedflyplass er inntil videre stengt fram til mandag formiddag.

Ventetiden endelig over

For mange flypassasjerer var en lang ventetid endelig over mandag.

Helene Antoniades

– Vi kommer oss dessverre ikke av gårde. Vi skulle reise til Molde i dag, men flyet får går likevel ikke som normalt. Vi må kontakte kundeservice eller ta kontakt på nettet, så vi får ikke ordnet opp her i Norwegians skranke på Gardermoen.

Foto: NRK

Først i Finnairs innsjekkingskø ved Oslo lufthavn mandag morgen sto Michael Maxson fra San Ramon i California. Der hadde han sittet siden klokka 1 natt til mandag. Og klokka 12.30 ser det endelig ut til at han får bli med et fly hjemover.Reisefølget skulle hjem på onsdag, men asken fra vulkanutbruddet på Island satte en stopper for de planene.

– Vi liker Norge, men er ikke fullt så glad i Island, spøker amerikanerne.

De er i Norge på forretningsreise og har tilbrakt ventetiden på et hotell på Gardermoen. Der opplevde de blant annet at folk har kommet inn på hotellet og tilbudt seg å kjøre dem til Paris for 40.000 kroner, men det takket de nei til.

– Men vi kommer gjerne tilbake igjen til Norge på ferie, sier Maxson til NTB.
Les også: Flyene i lufta igjen, en stund..
Les også: Flytrafikken i gang i dag

Oslo lufthavn i gang igjen

Til tross for flere kanselleringer, er trafikken i gang igjen ved Oslo lufthavn.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger