Hopp til innhold

Kan komme vulkanutbrudd om få dager

Eksperter tror det kan komme et utbrudd fra vulkanen Grimsvötn under Vatnajökull i løpet av en ukes tid.

Video Flom på Island - kan være nytt vulkanutbrudd

SE VIDEO: Vannstanden i elven Gígjukvísl på Island har økt kraftig de siste dagene. Ifølge eksperter kan det tyde på aktivitet i vulkanen under bresjøen Grimsvötn under Vatnajökull.

Onsdag fløy geologer over Vatnajökull, som er Islands største isbre, men så ikke umiddelbart tegn på at et utbrudd var i gang, melder avisen Morgundbladid.

Elven Gigjukvisl på Island

Elven Gigjukvisl på Island.

Foto: RUV

Professor Pall Einarsson sier imidlertid til Frettabladid at vulkanen har begynt å røre på seg og at aktiviteten fortsetter.

– Forutsetningene for et utbrudd er til stede, sier geolog Rikke Pedersen, leder av Nordisk Vulkanologisk Institutt (Norvulk) til Danmarks Radio.

Store mengder smeltevann

Årsaken til at forskerne nå har begynt å se nærmere på vulkanen Grimsvötn er blant annet fordi elven Gígjukvísl de siste dagene har blitt fylt opp av smeltevann.

Smeltevannet fra bresjøen Grimsvötn, som ligger over vulkanen, har begynt å tømmes via en rundt 50 meter lang kanal under isbreen Vatnajökull. Dette er det samme som skjedde i 2004 da vulkanen sist hadde utbrudd.

Vannstanden i elven nådde midt på dagen onsdag trolig toppen og begynte å synke igjen utover ettermiddagen.

RUV melder at vannstanden i elven onsdag ble målt til 2600 kubikkmeter vann per sekund, noe som er rundt 1000 kubikkmeter vann per sekund mer enn dagen før.

Geologene registrerte også økt seismisk aktivitet i området ved vulkanen og det ble registrert tre mindre jordskjelv.

Grovkornet aske

Ifølge geolog Rikke Pedersen vil et utbrudd fra Grimsvötn ikke få like store konsekvenser som utbruddet fra Eyefjallajökull fordi de to vulkanene er svært forskjellige.

Asken fra utbruddet i Eyafjallajökull lammet store deler av den europeiske flytrafikken i flere uker i vår.

– Asken fra Grimsvötn er av en helt annen type. Den er mer grovkornet og vil ikke kunne bevege seg så langt. Den vil kunne berøre flytrafikken, men bare i mindre omfang, sier hun.

Vulkanen Grimsvötn er en av Islands mest aktive vulkaner. Den ligger i et av Islands mest øde områder og et utbrudd vil ikke true bebyggelse.

Vulkanutbrudd under isbreen Vatnajökull på Island i 1998

Eksperter tror det i løpet av en ukes tid kan kommet et nytt slikt utbrudd fra vulkanen Grimsvötn under isbreen Vatnajökull på Island. Dette er bildet er fra utbruddet i 1998.

Foto: Lund, Mats Wibe / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt