Hopp til innhold

Frykter nytt vulkanutbrudd på Island

Store mengder smeltevann strømmer ned fra isbreen Vatnajökull på Island. Det kan bety at et nytt vulkanutbrudd er i anmarsj.

Vulkanutbrudd under isbreen Vatnajökull på Island i 1998

Vulkaneksperter frykter at dette kan skje igjen. Slik så det ut under vulkanutbruddet under Vatnajökull i 1998.

Foto: Lund, Mats Wibe / Scanpix

Det sier det islandske direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Ifølge RUV strømmet det over 630 kubikkmeter vann per sekund i elven Gígjukvísl klokken 16 mandag ettermiddag.

– Vannstanden er blitt tre ganger så stor siden søndag kveld, sier Gunnar Sigurdsson ved Islands meteorologiske institutt til nyhetsbyrået AFP.

Overvåker nytt utbrudd

De store mengdene smeltevann kan bety ny vulkansk aktivitet under Vatnajökull, som er Islands største isbre.

– Når vannet i elven stiger, minsker trykket i Grimsvötn. Med mindre trykk her er det sjanse for et utbrudd fra vulkanen, sier geolog Thorunn Skaftadottir.

Hun sier at det trolig ikke kommer et utbrudd før vannstanden i Gígjukvísl er på sitt aller høyeste, som trolig vil komme i løpet av de neste dagene.

Det meteorologiske instituttet har også registrert seismisk aktivitet i området, med tre mindre jordskjelv.

Vatnajökull ligger ti mil sørøst for Eyjafjallajökull. Bresjøen Grimsvötn ligger under isdekket på breen, og det er herfra smeltevann strømmer ned.

Forrige gang det var utbrudd under Grimsvötn var i 2004, og dette utbruddet medførte at flytrafikken til Island ble forstyrret i en kortere periode.

– Vi må være på vakt mot et nytt utbrudd, sier Gudrun Johannesdottir i det islandske direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, som følger situasjonen nøye.

Forstyrrende askeskyer

I april førte et utbrudd fra vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull på Island til at store askeskyer forstyrret flytrafikken i Europa.

Flystansen medførte milliarder av dollar i tap for blant andre flyselskap og forsikringsbransjen.

Dersom det kommer et utbrudd i vulkanen under Vatnajökull tror ikke Skaftadottir at det vil bli et like kraftig urbrudd som fra under Eyafjallajökull i april.

– Det vil bli mye mindre og jeg tror ikke det vil ha like stor effekt på flytrafikken som fra Eyafjallajökull, sier hun til AFP.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt