Hopp til innhold

Voldsomme opptøyer i Malmö

Rundt 300 personer protesterte i store opptøyer i den sørsvenske byen Malmö i natt etter at en Koran skal ha blitt brent fredag. Politiet har kontroll på sitasjonen.

Store opptøyer i Malmö.

Det brøt ut voldsomme opptøyer i den sørsvenske byen Malmø fredag kveld, etter at en Koran skal ha blitt brent.

Rundt 300 personer samlet seg i bydelen Rosengård. De kastet stein og brennende gjenstander gjennom luften, og satte fyr på biler og bildekk. Ifølge SVT skal en imam ha forsøkt å roe ned stemningen.

SVT skriver at flere personer er pågrepet.

– Vi har mellom 10-20 mennesker i varetekt. Noen er mistenkt for forbrytelse, sier vakthavende hos politiet, Thomas Söderberg, til SVT.

Politiet i Malmö

Flere biler fra politiet og redningstjenesten skal ha fått skader som følge av opptøyene.

Foto: TT News Agency / / AFP

Opptøyene eskalerte rundt midnatt, men situasjonen roet seg ned ved 03:00-tiden natt til lørdag, ifølge politiet. De har nå kontroll på situasjonen, og opprydningen i området har startet.

Brant koraner

Opptøyene startet rundt 19.30 fredag kveld. Flere øyenvitner SVT har snakket med har fortalt at de som deltar i opptøyene var veldig sinte.

Kaster brennende gjenstander mot politiet i Malmö

Kaster brennende gjenstander mot politiet i Malmö.

Foto: - / AFP

På forhånd hadde det danske høyreekstreme partiet Stram kurs annonsert at de ville brenne Koranen fredag. Men lederen av Stram kurs, Rasmus Paludan, ble nektet tillatelse til å holde et torgmøte i byen under parolen «Islamiseringen i Norden».

Paludan ble også stoppet på grensen og nektet innreise til Sverige de to neste årene. Politiet mener han utgjør en alvorlig trussel.

Rasmus Paludan

Rasmus Paludan har gjort det til sitt varemerke å brenne koranen under sine demonstrasjoner. Han opprettet i fjor partiet Stram Kurs for å stille til Folketingsvalget i Danmark, men fikk ikke nok stemmer til en plass på tinget.

Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix

Rasmus Paludans støttespillere

En annen person fra Stram kurs brant derimot Koranen og filmet det hele. Dette skal ha blitt spredt på sosiale medier, og ifølge SVT skal mange av dem som nå deltar i opptøyene ha reagert kraftig på at politiet ikke grep inn da koranen ble brent.

Et annet sted i Malmö var det en annen islamkritisk demonstrasjon, der ble tre personer pågrepet for hets da de sparket og ødela en koran.

Begge disse demonstrasjonene blir sett på som en reaksjon på at Rasmus Paludans ble nektet innreise til Sverige.

Brann

Det brant også flere steder i byen, og mange biler stod i brann. Politiet var tilbakeholdne med informasjon. De var usikre på om alle disse brannene hadde en sammenheng.

Det skal blant annet ha vært brann i en underjordisk garasje i Rosengård.

– Det er altfor tidlig til å si om det er en sammenheng mellom alt dette, sa Lundqvist til Aftonbladet.

Polititjebetjenter skadet

Etter et angrep mot politiet skal flere politibiler ha kjørt mot demonstrantene. Flere biler fra politiet og redningstjenesten har fått skader.

SVT skriver at politiet til tider ikke har vært å se.

– Vi er til stede. Vi gjør taktiske avveininger. Selv om vi ikke er synlige, betyr ikke det at vi ikke er der, sier Rickard Lundqvist.

Politiet har ingen opplysninger om skadde personer som var i området. Foruten deres egne politibetjenter.

– På den andre siden så har vi en rekke lettere skadde politibetjenter, sier Söderberg.

Tar avstand

Flere imamer i Malmö har tatt avstand fra de voldsomme opptøyene og på Facebook skriver blant annet Samir Muric:

– Jeg kaster inn håndkleet. Jeg har ingenting med disse menneskene å gjøre. Jeg skammer meg. Det svenske folket fortjener ikke dette.

Ungdommer i Malmö

Mange ungdommer er ute i gatene og bilder er satt i brann.

Foto: TT News Agency / / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt