Voldsomme demonstrasjoner i Köln

Omkring 450 medlemmer av den innvandringskritiske bevegelsen Pegida demonstrerte i Köln mot hendelsene i byen nyttårsaften. De ble møtt av rundt 1300 motdemonstranter.

Politiet brukte vannkanoner mot Pegida-demonstranter
Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters/NTB Scanpix

Politiet måtte ta i bruk vannkanoner for å spre de innvandringskritiske Pegida-sympatisørene, melder Reuters. Ifølge nyhetsbyrået kastet demonstrantene flasker og skjøt fyrverkeri mot politiet.

Det skjer etter masseovergrep mot kvinner, vold og tyveri i Köln nyttårsaften. Gemyttene sto i kok og protestene fortsatte i flere timer lørdag ettermiddag – før politiet i 17-tiden fikk brutt opp demonstrasjonen.

Samtidig opplyser Köln-politiet at de etterforsker 379 saker etter hendelsene i byen nyttårsaften, melder AFP.

Det er en kraftig økning fra det som tidligere er oppgitt. Tidligere har politiet i byen opplyst at de har mottatt rundt 170 anmeldelser, skriver NTB.

Rystet Tyskland

Episodene i Köln har rystet Tyskland den siste uken, og utløst en heftig debatt om statsminister Angela Merkels asyl- og innvandringspolitikk.

Rundt 40 prosent av sakene dreier seg om seksuelle overgrep av forskjellig karakter, men sakene dreier seg også om vold og tyverier.

Politiet opplyser at de fleste mistenkte er ulovlige immigranter eller asylsøkere.

Protester i Köln

DEMONSTRASJONER: Lørdag var det aggressive demonstrasjoner i byen i protest mot hendelsene og Angela Merkels asylpolitikk.

Foto: INA FASSBENDER / Reuters/NTB Scanpix

– Merkel må gå

Lørdag ettermiddag ropte Pegida-sympatisørene utvisning, og rettet flengende kritikk mot Merkel og hennes åpen-dør-politikk.

– Merkel har blitt en fare for vårt land. Merkel må gå, sa et Pegida-medlem til folkemengden, som gjentok ropet.

Motdemonstrantene ble holdt på avstand av politiet. De ropte «ut med nazistene» mot Pegida-demonstrantene.

Masseovergrep ved hovedjernbanestasjonen i Køln

KÖLN: Fredag ble det kjent at føderalt politi har identifisert 31 personer som hadde en rolle i volden utenfor byens sentralbanestasjon.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Kostet politisjef jobben

Angrepene nyttårsaften skjedde selv om politiet var massivt til stede på jernbanestasjonen og ved den kjente Kölnerdomen i sentrum av byen.

Flere tjenestemenn har innrømmet at de ikke skjønte hva som foregikk. Fredag ble det klart at politisjefen Köln måtte gå etter overfallene. Politisjef Wolfgang Albers (60) er innvilget midlertidig pensjonering.

Albers avviste først krav om at han måtte trekke seg, men har kommet under stadig sterkere kritikk. Innenriksminister Thomas de Maizière har sagt at politiet ikke kan arbeide på denne måten.

Torsdag ba Merkel om en grunnleggende debatt om hvordan flyktninger skal integreres. Angrepene har vist at det i enkelte miljøer er forakt for kvinner, mener hun.

Overfallene i Koln koster politisjef jobben

MÅTTE SLUTTE: Kölns politisjef Wolfgang Albers måtte fredag trekke seg etter overfallene på nyttårsaften i Köln.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt

Videotoppmøte: Biden advarte Putin om harde tiltak hvis Ukraina angripes

Videomøtet mellom presidentene Vladimir Putin og Joe Biden varte i litt over to timer i kveld. I en uttalelse fra Det hvite hus heter det at det vil komme en kraftig vestlig reaksjon dersom Russland angriper Ukraina. Men det ser ikke ut til å ha kommet noen gjennombrudd i samtalene.