Hopp til innhold

Srilankiske myndigheter forsøkte å stoppe omstridt dokumentar

I kveld viser NRK2 en omstridt dokumentar om borgerkrigen i Sri Lanka. Filmen viser grove krigsforbrytelser fra begge sider, og mange i det srilankiske miljøet er nå redd for at dokumentaren igjen kan skape splid i miljøet.

Dokumentaren ”Dødsmarkene i Sri Lanka” viser krigsforbrytelser på Sri Lanka

I dokumentaren «Dødsmarkene i Sri Lanka» vises flere krigsforbrytelser både fra regjeringsstyrkene og Tamil Tigrene.

Foto: Channel Four

– Vi har fått en offisiell henvendelse fra den srilankiske ambassaden der de ber oss om ikke sende dokumentaren «Dødsmarkene i Sri Lanka», sier kanalsjef for NRK2 Arne Helsingen.

Dokumentaren, som blir sendt på NRK2 klokken 22.30 i kveld, viser opptak av rene henrettelser av nakne og bakbundne fanger, og består blant annet av såkalte «troféopptak» gjort av srilankiske regjeringssoldater som filmet deler av det som skjedde med sine mobiltelefoner.

Kvinnelige LTTE-soldater som er blitt utsatt for seksuelle overgrep før de ble drept og scener fra bombarderte sykehus er også med i filmen.

Politisk slagside

– Ambassaden mener dokumentaren ikke viser et riktig bilde av krigen, og at den har en politisk slagside. De ønsket derfor at vi skulle vurdere vår avgjørelse på nytt, men jeg opplevde aldri dette som et press, sier Helsingen.

– Det er flere grunner til at vi ikke ønsker at NRK skal vise dokumentaren. Vi mener blant annet at den ikke viser et riktig bilde av konflikten. Dette er en konflikt som går mange år tilbake i tid og vi ønsker å legge dette bak oss, og gå videre, sier Shani Calyaneratne Karunaratne ved den srilankiske ambassaden i Oslo.

– Vi har vurdert dette dit hen at denne dokumentaren er så grundig dokumentert og en historie som det er viktig at kommer frem. At vi rett og slett ikke kan la vær å sende den, det til tross for at den er omstridd, sier dokumentarinnkjøper i NRK Tore Tomer.

Les: Brevet fra Sri Lankas ambassade til NRK

Redd opptøyer

Da filmen ble vist i Storbritannia i sommer forsikret srilankiske myndigheter at de for første gang vil undersøke om regjeringshæren begikk krigsforbrytelser i borgerkrigen som herjet landet fra 1983 til 2009.

I krigens sluttfase ble et område nord på øya avstengt og mange ble fanget i kryssild mellom regjeringshæren og de tamilske separatistene.

Regjeringsstyrkene benektet alt, og hevdet lenge at ikke ett eneste sivilt liv gikk tapt i den siste offensiven. Helseministerens folk fikk munnkurv av regjeringen, og det var ikke lov å opplyse om sivile tap. Journalister får ikke lov å komme inn i området.

De internasjonale hjelpeorganisasjonene viste hva som foregikk, men torde ikke varsle, de ville de bli utvist og ute av stand til å hjelpe dem de ville redde.

Røde kors beskrev det hele som en omfattende humanitær krise.

– Vi er redd for at dokumetaren vil rive opp gamle sår og at folk igjen vil angripe ambassaden, sier Karunaratne.

Vil undersøke

Sri Lankas London-ambassade hevdet i sommer at det ikke er bekreftet at opptakene er ekte, og ambassaden klaget også over at filmen kan utløse hat mellom forskjellige etniske grupper på Sri Lanka. Men for første gang sier myndighetene at man vil ta affære om opptaklene viser seg å være ekte.

Dokumentaren «Dødsmarkene i Sri Lanka» viser flere krigsforbrytelser

Myndighetene på Sri Lanka vil undersøke om påstanden om krigsforbrytelser er sanne.

Foto: Channel Four

– Hvis påstandene framsatt av Channel 4 eller andre viser seg å være genuine, vil LLRC ta hensyn til alle slike saker og forebyggende tiltak vil bli tatt i form av juridiske sanksjoner, lover myndighetene i uttalelsen. LLRC (Lessons Learnt and Reconciliation Commission) er en offisiell, srilankisk forsoningskommisjon.

Sri Lanka har tidligere avvist alle krav om gransking og benektet at det ble begått krigsforbrytelser i kampene mot LTTE i mai 2009. Sri Lanka har også nektet en undersøkelseskommisjon fra FN adgang til landet.

I forrige uke sendte FNs generalsekretær Ban Ki-moon en rapport med påstander om omfattende drap og grove brudd på menneskerettighetene på Sri Lanka til FNs menneskerettighetsråd. Ban ber rådet vurdere en undersøkelse av drapspåstandene.

I rapporten anklages regjeringsstyrkene for drap på tusener av sivile i sluttfasen av borgerkrigen med LTTE, eller Tamiltigrene, våren 2009, noe regjeringen fortsatt benekter.

De nedkjempede Tamiltigrene anklages på sin side for å ha holdt 330.000 sivile som menneskelige skjold i krigen, og for å ha skutt dem som prøvde å flykte.

Bedt Støre om redgjørelse

En fersk rapport fra Amnesty International sier at myndighetenes gransking av menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser er full av grunnleggende feil og ikke er noe oppgjør med drapene, voldtektene og andre forbrytelser som skjedde.

I Norge har lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H), skriftlig bedt utenriksminister Jonas Gahr Støre om å redegjøre for menneskerettighetssituasjonen på Sri Lanka.

Channel Four dokumentaren «Dødsmarkene i Sri Lanka» vises i kveld klokken 22.30 på NRK2.

SISTE NYTT

Siste nytt