NRK Meny
Normal

– Smart av Trump å gi oss en plass i presserommet i Det hvite hus

ST.LOUIS, MISSOURI (NRK): Jim Hofts nyhetsblogg har 29 millioner klikk i månden. Nå har han fått løfte om fast plass i pressrommet i Det hvite hus. Han vil ikke love å stille kritiske spørsmål.

STOLT AV Å VÆRE PARTISK:

STOLT AV Å VÆRE PARTISK: – Jeg er partisk. Men jeg må være korrekt og fortelle sannheten selv om jeg sensasjonaliserer, sier Jim Hoft.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Jeg tror Trump-kampanjen satte pris på det vi gjorde i valgkampen. De tvitret om sakene våre mange ganger, og jeg varslet dem når jeg hadde en god sak, sier Jim Hoft.

Nyhetsbloggen hans The Gateway Pundit hadde en million lesere om dagen i valgkampen. Her kan du lese om USA og verden sett gjennom høyreorienterte briller.

– Jeg er partisk. Men jeg må være korrekt og fortelle sannheten selv om jeg sensasjonaliserer, sier Hoft.

PÅ VEI TIL DET HVITE HUS:

Jim Hoft håper en av reporterne hans snart får fast adgang til Det hvite hus.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Vi møter ham i en stor enebolig i St. Louis der The Gateway Pundit har gått fra en bitteliten blogg til en lukrativ heltidsbusiness for Hoft. Han tjener godt på reklame, og med Trump-administrasjonen på plass i Det hvite hus har han større ambisjoner enn noen sinne.

Vi har sagt til dem at vi vil ha fast plass i presserommet i Det hvite hus. Vi fikk svar på e-posten etter tre minutter der de skrev at de syntes dette var en god idé.

Hoft forklarer hvorfor han er enig:

– Vi er et nettsted i Midtvesten med enorm trafikk. Vi vet mye mer om hva som rører seg i folket enn de venstrevridde mediene på østkysten gjør.

– Trump har hatt en god første uke

Jim Hoft mener det er pressens oppgave å stille en president kritiske spørsmål, men at det denne første uka har det gått over alle støvleskaft i Washington.

– Vanlige medier ser ikke positivt på Trump. Vi har en annen oppfatning. Det meste som skjedde den første uka var positivt. Det var i alle fall pro-amerikansk og patriotisk, sier Hoft som i dag kritiserer demonstrasjonene mot Trumps innvandringsdirektiv.

Bannon: – Media er vårt opposisjonsparti

President Trumps sjefsstrateg Steve Bannon har bakgrunn fra «storebroren» til The Gateway Pundit, medieselskapet Breitbart.

HAR TRUMPS ØRE:

Steve Bannon og sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har daglig, tett kontakt med President Trump.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Denne uka kalte Bannon de store amerikanske mediene for Trump-administrasjonens opposisjonsparti.

Jim Hoft er helt enig i en slik karakteristikk.

Han viser fram en artikkel han skrev i begynnelsen av valgkampen om at 65 kjente mediefolk i USA spiste middag og hadde møter med Clinton-kampanjen.

– Det vi fant ut i år er at det er et ekstremt nært forhold mellom de store mediene og Demokratene. De spiser middag og går på fest sammen. Det er incestuøst. Denne saken baserte vi på lekket epost fra Wikileaks, forteller han.

Donald Trump kom senest i dag med harde angrep på The New York Times som han mener bør legges ned.

Laster Twitter-innhold

Har publisert falske nyheter

Jim Hoft er blitt beskyldt for å legge ut usanne nyheter, og han innrømmer det gjerne.

– Ja, jeg har publisert saker som ikke har stemt. Vi prøver å sjekke sannhetsgehalten, men noen ganger bommer vi.

– Vi publiserte en sak om at Michelle Obama hadde slettet Hillary Clintons twittermeleidnger fra kontoen sin. Den saken var bare søppel, sier Hoft.

– Folk følger godt med så du får som regel vite ganske raskt om du har lagt ut noe som ikke stemmer.

Han viser fram nok en artikkel: Et nettsted på ventresiden har laget en liste over 22 ganger han har publisert usanne nyheter.

På lista står blant annet en artikkel som viser et bilde av den påståtte fødselsattesten til Barack Obama som viser at han er født i Afrika.

Donald Trump sådde i flere år, før han stilte til presidentvalget, tvil om hvorvidt Obama var født i USA, noe en må være for å bli president i USA.

– Tror du Obama er født i USA?

– Han er nok sannsynligvis det. Hvem i all verden ville reise til Kenya for å føde?, spør Jim Hoft.

Ble kalt «failing pile of garbage» av Trump

I New York møter jeg en som Jim Hoft mener befinner seg langt ut på venstresiden, og som President Trump mener er et alvorlig eksempel på Fake News:

Craig Silverman var en av grunnleggerne av nettstedet Buzzfeed og har i flere år kartlagt omfanget av falske nyheter.

– The Gateway Pundit har publisert mange saker som ikke stemmer, og er ikke alltid så opptatt av å sjekke sannhetsgehalten i det de publiserer, mener han.

FALSKE NYHETER BRER OM SEG:

Craig Silverman har kartlagt omfanget av usanne nyheter i mange år. Nå er Buzzfeed, der han jobber, også mistenkt for spre slikt.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Buzzfeed er blitt kraftig kritisert fordi de offentligjorde den 35 sider lange rapporten fra en innleid britisk eks-spion med anklager mot Donald Trump om at skal ha festet med prostiuerte i Moskva, og at Russerne skal ha opplysninger om ham de kan bruke.

Overfor NRK avviser Silverman at dette var en falsk nyhet.

– Dette begrepet er blitt så politisert at det nesten har mistet sin betydning. Når en amerikansk president kaller CNN en falsk nyhetsformidlert og Buzzfeed en søppelhaug på konkursens rand, da er det noe vi aldri før har opplevd, sier Silverman.

Han tror vi framover får se mange flere usanne nyhetshistorier også fra medier på venstresiden.

Ønsker Buzzfeed velkommen

Jim Hoft mener også Buzzfeed gjerne må få plass i det aller helligste i amerikanske pressesirkler, presserommet i Det hvite hus der de store etablerte mediene har faste plasser, og tradisjonelt får stille spørsmåel til presidenten etter hvor viktige de er.

– Det er greit at de med et klart politisk ståsted slipper inn.

– Mener du at Wasington Post og CNN tilhører venstresiden?

– Ja det gjør jeg. Driver jeg med propaganda? Min propaganda er i alle fall ikke noe verre enn venstresidens. Jeg er mer solid, folk har beskyld meg for å drive med Fake News, men jeg måler gjerne mitt etiske rulleblad mot New York Times og Washington Post når som helst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt