Vil stille Sør-Koreas president for riksrett

Park Geun-Hye sin tid som president henger i en tynn tråd.

Sør Koreas president.

Parlamentet har stemt for å felle president Park. En grunnlovsdomstol skal nå bestemme om dette blir en realitet eller ikke.

Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

Med mer enn to tredjedels flertall stemte det Sørkoreanske parlamentet i dag for forslaget om å stille presidenten for riksrett. Dette skjer etter at opposisjonen i går offisielt la inn et forslag om avstemming.

Flere demonstranter stilte seg opp utenfor parlamentet mens de ropte «Riksrett! Riksrett!» med en klar oppfordring til politikerne om hva de burde stemme under avstemningen.

Forslaget trengte to tredjedels flertall og endte til slutt med 234 stemmer for og 56 stemmer mot.

Grunnlovsdomstolen skal nå avgjøre om de skal godkjenne parlamentets beslutning, og gå videre med å stille presidenten for riksrett. Park Geun-hye er midlertidig fratatt sin makt som president.

Sørkoreanske demonstranter

Demonstrasjoner i Seoul for å fjerne president Park.

Foto: STRINGER / Reuters

Beklager til folket

Misnøyen til Park kommer etter flere avsløringer om at presidenten blant annet skal ha gitt personell uten sikkerhetsklarering full tilgang til hemmelighetsstemplete dokumenter. Dette skal ha pågått over lengre tid.

Park beklaget fredag til det sørkoreanske folk, og sier hun nå forbereder seg på at rettsaken hennes skal behandles.

– Jeg er så lei meg for at jeg har skapt dette kaoset med min uforsiktighet, sier Park videre.

Grunnlovsdomstolen har nå seks måneder på å behandle saken, og det er langt fra sikkert at de godkjenner forslaget. Seks av ni dommere må være enige for at det skal bli en riksrettssak. Flere av disse dommerne har president Park selv utnevnt og det er derfor ikke sikkert at de vil felle henne.

Blir forslaget avvist av domstolen vil Park bli gjeninnsatt som president, men vil fortsatt leve en uviss fremtid om dette skulle skje ettersom hun har mistet mye støtte under denne saken.

Tidligere FN-sjef kan bli ny president

Ban Ki-Moon på talerstolen

Kan overta: Tidligere FN-topp Ban Ki-Moon kan bli den neste presidenten i landet.

Foto: POOL / Reuters

Uansett hva som skjer så er det nytt valg om ca. et år. Da er det lite trolig at Park kommer til å stille.

En av de heteste kandidatene for å ta hennes plass som presidentkandidat for det konservative Saenuri-partiet er nylig avgått FN-generalsekretær, Ban Ki-Moon.

Etter skandalen som har rammet partiet er det ventet at de vil få det tøft ved neste valg, og at sentrum-venstre partiet vil kunne ende opp med presidentskapet i Sør-Korea. De har blant annet sagt at de ønsker å ha en tettere dialog med nabo Nord-Korea.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt