Politi og militære klare til å reise til Ukraina

Australia og Nederland vil sende politi og militære til Ukraina for å sikre stedet der vrakrestene etter det nedskutte flyet fra Malaysia Airlines ligger.

Kuer og vrakrester

Kuer beitet fredag blant vrakrester etter flyet som ble skutt ned forrige torsdag.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Tony Abbott

Australias statsminister Tony Abbot sier at landet ikke vil trekkes inn den politiske konflikten i Øst-Ukraina.

Foto: JOSH WILSON / Afp

Australia har sendt 190 politifolk og et mindre antall militære til Nederland.

Planen er at de skal delta i en nederlandskledet operasjonen med å sikre ulykkesstedet i det østre Ukraina.

– Det er funnet kroppsdeler som ikke er dekket til i området. Slike funn tydeliggjør hvor viktig det er at en internasjonal gruppe får komme og jobbe på stedet, sier Australias statsminister Tony Abbott.

Malaysia Airlines' flyging MH17 på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur styrtet 17. juli i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina.

Prorussiske separatister i området beskyldes for å ha skutt ned flyet. 192 av de 298 omkomne i ulykken var nederlandske, mens 28 var australske.

Vil ikke innblandes i politikken

Abbott understreker at australsk deltakelse i den pågående operasjonen handler om å sikre levningene av deres døde statsborgere og bidra til etterforskningen, skriver NTB.

Dette er et humanitært oppdrag. Andre kan involvere seg i østeuropeisk politikk, vi konsentrerer oss om å få våre døde, sier statsministeren.

Han legger til at ulykkesstedet fortsatt er usikret, at det er risiko for sammenstøt og at likene blir i stadig dårligere forfatning av å ligge ute.

– Derfor ønsker vi å få gjort dette så fort som mulig. Vi undersøker alle muligheter med Ukraina nå, sier Abbott.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hercules C130

Pressefotografer tok fredag bilder av en Hercules C130 fra det nederlandske luftforsvaret som tok av i retning Ukraina med 40 medlemmer av det nederlandske militærpolitiet om bord.

Foto: ANP / PIROSCHKA VAN DE WOUW / AFP

Har satt styrker på stand by

Nederland har også forberedt seg på å sende styrker for å sikre ulykkesstedet.

Nederlandske militære har fått inndratt sine permisjoner og de holdes nå i beredskap på en base, klare til å reise på kort varsel.

Noen nederlandske styrker er allerede fremme i Øst-Ukraina. Fredag reiste 40 medlemmer av Nederlands militærpoliti til ulykkesstedet.

Det er ikke klart om de nederlandske og australske styrkene vil kunne reise til Øst-Ukraina.

Observatører fra Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) sier at de prorussiske styrkene som kontrollerer området sier at de bare vil godta mellom 25 og 35 medlemmer av utenlandske delegasjoner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt