Vil kreve mer av Libanon

Israel har bedt USA sørge for at kravene til Libanon skjerpes i det fransk-amerikanske utkastet til FN-resolusjon om slutt på krigen.

Israels statsminister Ehud Olmert besøkte mandag den israelske hærens nordkommando
Foto: Moshe Milner / Scanpix/AP

Regjeringen i Jerusalem ønsker at en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd skal inneholde en formulering om at alle våpenleveranser til Hizbollah-geriljaen må stanses.

Israel vil at regjeringen i Beirut uttrykkelig skal gjøres ansvarlig for dette, sa diplomater mandag.

Israel skal ha bedt USA støtte endringsforslagene.

Våpenforbud nå

Ifølge den israelske avisen Haaretz ønsker Israel også et internasjonalt forbud mot eksport av våpen til de militante islamistene i Libanon. Landet vil ikke nøye seg med krav om at en slik embargo må komme på plass en gang i framtiden.

Forslaget til FN-resolusjon som nå drøftes i New York, inneholder et slikt ikke-tidfestet krav. Israelerne mener utkastet dermed blir alt for vagt og uforpliktende, og de ønsker også at alle henvisninger til «Israels offensive militæroperasjoner i Libanon» skal fjernes.

Israel hevder selv at den snart fire uker lange operasjonen er et defensivt tiltak, som svar på Hizbollahs angrep. Israelerne ønsker, ifølge Haaretz, også å gi FN-styrken UNIFIL utvidede fullmakter til ¨å overvåke trafikk over grensen mellom Libanon og Israel.

 

Bush stilte harde krav til Libanon og Hizbollah på en pressekonferanse mandag
Foto: Evan Vucci / Scanpix/AP

Bush skyldte på Hizbollah

Kravene rimer godt med en tale USAs president George W. Bush holdt mandag, der han la skylden for krigen i Libanon på Hizbollah, og ba Syria og Iran kontrollere organisasjonen.

– Syria og Iran sponser og støtter Hizbollahs aktiviteter som har som mål å skape kaos og å bruke terror for å stanse demokratiets framgang, sa Bush.

– Hizbollah startet dette angrepet, la han til. på en pressekonferanse i Texas.

Se Bush her

SISTE NYTT

Siste nytt