Hopp til innhold

Vil jakte krigsforbrytere med virtuell virkelighet

Dette er nazijegernes nye våpen i jakten på krigsforbrytere fra konsentrasjonsleiren Auschwitz.

FILES-GERMANY-ANIMATION-MODEL-AUSCHWITZ-ILLUSTRATION

3D-MODELL: Ralf Breker i Bayern-politiet demonstrerer hvordan 3D-modellen over Auschwitz ser ut.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Politiet i Bayern har nemlig skapt en detaljert datamodell av konsentrasjonsleiren som etterforskerne kan bevege seg rundt i ved hjelp av 3D-briller.

På denne måten kan etterforskere og dommere ettergå påstandene fra ansatte i leiren om at de ikke var vitne til henrettelser fra der de befant seg.

Gjennom brillene kan man klatre opp i vakttårn og gjenoppleve utsikten vaktene i konsentrasjonsleiren hadde for over 70 år siden.

– Realistisk

– Fordi de gamle krematoriene og andre bygninger er jevnet med jorden har vi måttet gjenskape dem ved hjelp av de gamle arkitekttegningene, forteller Ralf Breker som har bistått med å bygge 3D-modellen til NBC News.

Breker og hans kolleger startet arbeidet i 2013 og har blant annet skannet leiren med lasere for å kunne få en mest mulig realistisk gjengivelse av avstander og størrelse på trær og bygninger.

Auschwitz

GJENSKAPT: Ved hjelp av lasermåling og luftfotografier har tysk politi gjenskapt den beryktede konsentrasjonsleiren.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

3D-modellene er slått sammen med flyfotografier og leiren skal kunne oppleves både vinterstid og om sommeren.

Breker sier at de i kommende versjoner har som mål at to personer kan oppholde seg i modellen samtidig og kunne dermed interagere med hverandre.

– Hevder de ikke visste

Jens Rommel som leder Tysklands føderale kontor for etterforskning av naziforbrytelser, sier modellen er svært verdifull for deres arbeid med å straffeforfølge de siste gjenlevende vaktene fra den beryktede konsentrasjonsleiren.

I løpet av de siste fire årene har Rommel og hans etterforskere oversendt 30 saker til domstolen, og minst ytterligere 10 saker er på vei.

– Vi har ofte opplevd at mistenkte som jobbet i Auschwitz sier de ikke visste hva som foregikk der. Denne modellen kan hjelpe oss med å få svar på om det stemmer, sier Rommel til nyhetsbyrået AFP.

Modellen har allerede ført til at én tidligere SS-vakt har blitt dømt, da den ble brukt som bevis mot Reinhold Hanniong som i juni ble dømt for medvirkning til 170.000 drap i Auschwitz. Hanning ble dømt til fem års fengsel.

– Dette er fremtiden

Ralf Breker sier det har gjort dypt inntrykk å oppholde seg i det virtuelle Auschwitz i så lang tid og studere gamle bilder og dokumentasjon fra dødsleiren.

Når siste krigsforbryter er dømt ser han for seg at 3D-modellen kan åpnes for publikum så folk kan gjenoppleve krigshistorien ved hjelp av moderne teknologi.

Han tror denne måten å løse forbrytelser på bil langt mer utbredt om få år.

– Om to-tre år vil du trolig kunne virtuelt entre ethvert åsted for en alvorlig forbrytelse, sier Breker.

Tysk politi har allerede brukt teknologien i etterforskningen av et høyreekstremt angrep på oktoberfesten i M\unchen i 1980 da 13 mennesker ble drept. Drapssaken ble gjenåpnet for to år siden.

SISTE NYTT

Siste nytt