NRK Meny
Normal

Vil ikke utlevere Janukovitsj

Russland vil ikke utlevere Ukrainas forrige president Viktor Janukovitsj til Ukraina. Det fastslår den russiske riksadvokaten.

Viktor Janukovitsj

Viktor Janukovitsj befinner seg i Moskva og der kan han bli værende med tillatelse fra russiske myndigheter.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Det ukrainske innenriksdepartementet har etterlyst Janukovitsj for massedrap, etter at rundt 80 demonstranter var blitt skutt og drept under demonstrasjonene på Maidan i løpet av noen få februardager.

Landets nye makthavere har bedt om at russiske myndigheter om å utlevere ham, da det ble klart at ekspresidenten befant seg i nabolandet.

Det sier den russiske riksadvokaten Jurij Tsjaika ikke er aktuelt.

– Vi ser ingen grunn til å utlevere ham, svarte Tsjaika da det russiske nyhetsbyrået Interfax spurte.

Avsatt på flukt

Janukovtisj flyktet fra hovedstaden Kiev fredag 21. februar. I et fjernsynsintervju dagen etter, fra sin residens i byen Kharkiv øst i landet, avviste presidenten at han ville trekke seg som president eller forlate landet.

Da hadde nasjonalforsamlingen i et krisemøte valgt ny midlertidig president. Flere av Janukovitsj tidligere politiske allierte gikk over til å støtte opposisjonen, etter blodbadet dagene før.

Deretter dro han til hjemregionen Donetsk, hvor et privatfly med presidenten ble nektet å ta av fra flyplassen. Ifølge grensevaktene forsøkte Janukovitsjs sitt følge å bestikke dem for å få lov til å ta av, selv om dokumentene ikke var i orden Ferden gikk videre med bilkortesje til Krim, før han etter noen dager ble rapportert å være i Russland.

Derfra holdt han sin andre fjernsynstale, hvor han fastholdt at han fortsatt var landets rettmessige president.

Det hevder også den russiske riksadvokaten, som er på et besøk i Simferopol, regionhovedstaden på Krim.

– Viktor Janukovitsj er Ukrainas sittende og legitime president, hevder Tsjaika.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt