NRK Meny
Normal

Lover kutt overalt – men rører ikke pensjonene

Favoritten til å bli Spanias neste statsminister har presentert sitt «valgflesk».

Mariano Rajoy

Mariano Rajoys parti PP leder med mellom 14 og 17 prosent på meningsmålingene, og det meste tyder på at han blir Spanias neste statsminister.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

Gjeldstyngede Spania er sterkt truet av den pågående eurokrisen, og søndag skal lande velge ny nasjonalforsamling.

Det går mot et regimeskifte i Spania, og partiet til den borgerlige kandidaten Mariano Rajoy har på meningsmålingene en soleklar ledelse over landets sosialdemokratiske statsminister José Luis Rodríguez Zapatero.

Rajoys «valgflesk» er at staten må kutte overalt – bortsett fra i pensjonene – for å få ned det store budsjettunderskuddet.

– Vi må legge ned flere offentlige institusjoner og regionale myndigheter. Vi måt utføre mindre offentlig arbeid og prioritere andre ting, sier han til avisen El Pais.

Rentenivået galopperer

Landet sliter med nullvekst, stor statlig og privat gjeld, og stort budsjettunderskudd. Samtidig øker nå rentekostnadene for Spania når de ønsker å låne mer penger i markedet.

Torsdag var Spania ute i markedet for å hente inn penger, og de må betale en rekordhøy rente på 6,975 prosent for å låne 27 milliarder kroner med en tiårig nedbetalingstid. En 7 prosents rente blir regnet for å være smertegrensen for hva en nasjon kan tåle.

Rajoy sier at dette betyr at det er veldig dyrt for landet å finansiere seg selv – hvis de i det hele tatt kan det.

– Min førsteprioritet er å opprettholde kjøpekraften som pensjonene gir. Men derfra må vi kutte overalt, sier Rajoy.

Vil tiltre umiddelbart

Han sier at han er dedikert til å nå målene i stabilitetsplanen som EU har satt for landet. Den går ut på at landet skal ha et handelsunderskudd på 4,4 prosent i 2012, mot 11,1 prosent i 2009. Ratingbyrået Standard & Poor's tror ikke Spania vil nå sine mål, og at handelsunderskuddet vil bli på 5,0 prosent i 2012.

– I min regjering vil det å møte våre forpliktelser overfor Brussel være prioritert, sier han.

Han sier også at hans eventuelle regjering vil gå i gang med å ta viktige og store avgjørelser umiddelbart – selv om det nye parlamentet ikke settes før om en måned.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt