Hopp til innhold

Vil åpne for å kunne ignorere menneskerettsdomstolen

London (NRK): Storbritannias statsminister David Cameron vil ikke at andre blander seg i Storbritannias behandling av fanger og tar til orde for å bryte båndene til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Britene vil selv ha siste ord over egne avgjørelser.

BRITAIN-POLITICS-CONSERVATIVES

Storbritannias statsminister, David Cameron, tar nå til orde for at Storbritannia selv skal kunne bestemme om de skal rette seg etter menneskerettsrelaterte avgjørelser som blir fattet ute i Europa.

Foto: OLI SCARFF / Afp

FRANCE/ UKIP leader Farage addresses the European Parliament during a debate on the last European Council meeting in Strasbourg

I Europarådet blir flere vedtak fattet, som får følger for medlemslandene i EU. Nå vil Storbritannia innføre regler som skal gjøre det mulig for dem å la være å følge avgjørelsene. Her er det lederen av det britiske, EU-kritiske partiet UKIP som snakker til Europarådet.

Foto: JEAN-MARC LOOS / Reuters

– Jeg har ikke bedt om instruksjoner fra advokater i Brussel om å gi folk i fengsel stemmerett, sa Cameron til landsmøtet sitt i Birmingham sist onsdag.

Han fikk øredøvende applaus fra salen. Irritasjonen er stor i det konservative partiet over innblanding fra både Brussel og Strasbourg i vedtak som regjeringen gjør.

Særlig har Storbritannias avgjørelse om å nekte folk i fengsel stemmerett ført til kritikk fra både fremtredende jurister og Europarådet. I dag kommer advarselen om at Storbritannia kommer til å kutte båndene til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dersom den ikke gir landet rett til å ta egne avgjørelser.

Det mildt sagt uvanlige kravet fra det konservative partiet skal sikre at avgjørelser tatt av menneskerettighetsdomstolen ikke automatisk skal gjelde i Storbritannia.

Gjeninnføring av «sunn fornuft»

Det skal i stedet være Storbritannias egen høyesterett, The Supreme Court, som skal ha siste ord i saker som angår menneskeretter. Forslaget som presenteres i dag skal derfor sikre at britiske domstoler ikke må ta innover seg kjennelser fra menneskerettighetsdomstolen, EMD.

Ifølge BBC vil det bli argumentert med å gjeninnføre «sunn fornuft», slik at landet lettere kan stoppe utenlandske kriminelle, som påberoper seg menneskerettighetsloven for å slippe å bli kastet ut av landet.

Det presiseres at en innskrenkning av menneskerettigheter kun vil skje i de mest alvorlige sakene, som angår «terrorister og tungt kriminelle utlendinger».

Er advart

Storbritannia har mange ganger blitt advart mot å gå på akkord med menneskerettighetsdomstolen, men dette ser snarere ut til å ha båret ved til bålet.

Kritikere har advart Storbritannia mot å svekke menneskerettene i Europa i en tid hvor blant andre Russland motsetter seg kjennelsene fra menneskerettighetsdomstolen.

Dominic Grieve, som inntil i sommer var regjeringsadvokaten for England og Wales, avfeier forslaget fra sitt eget parti overfor avisen The Guardian.

– Jeg tror ikke det er gjennomførbart og vil ødelegge Storbritannias internasjonale rykte, sier han.

Dyp irritasjon

Det åtte sider lange forslaget som presenteres i dag, har fått tittelen «Beskyttelse av menneskerettigheter i Storbritannia». Det er rettsminister Gris Grayling som står bak dokumentet, og han er svært kritisk til menneskerettighetsdomstolen.

– Vi kan ikke lenger tolerere dette, sier han ifølge The Guardian.

– Det vi i realiteten har er en blanko-sjekk hvor retten (i Strasbourg, journ.anm.) kan gjøre hva den selv ønsker. Vi vil innføre en bestemmelse som sier at kjennelser fra Strasbourg ikke vil være juridisk gjeldende i Storbritannia uten samtykke fra parlamentet. I realiteten gjør vi Strasbourg til et rådgivende organ.

Med andre ord vil den britiske regjeringen selv bestemme når menneskelige hensyn skal tas. Grayling sier videre:

– Vi kan ikke fortsette med en situasjon hvor viktige avgjørelser om hvordan dette landet skal styres, og hvordan vi beskytter innbyggerne våre, skal tas av EMD og ikke av vårt eget parlament og våre egne domstoler, sier Grayling.

Han mener Storbritannia også må være klarere på når menneskerettslover skal brukes, og at de rettighetene må balanseres med ansvar.

– Folk i dette landet er lei av at menneskerettigheter brukes som en unnskyldning for uakseptabel oppførsel, sier Grayling.

Et lovforslag om rettigheter og ansvar skal være klart før jul.

SISTE NYTT

Siste nytt