Hopp til innhold

Vietnam går til «cruise-krig» rundt omstridt øygruppe

BEIJING (NRK): Vietnamesiske myndigheter markedsfører nå et eget cruise til de omstridte Spratly-øyene i Sør-Kinahavet, og reklamerer med at reisen kan gjenreise nasjonal stolthet og «øke bevisstheten om vårt lands maritime suverenitet».

Filipinsk soldat på Pagasa-øya

OMSTRIDD ØYGRUPPE: Ein filipinsk soldat patruljerer på en øy i den omstridde Spratly-øygruppen der Kina er i en grensestrid med flere land, deriblant Vietnam og Filippinene

Foto: POOL / Reuters

I seks dager kan 180 vietnamesiske passasjerer besøke flere omstridte rev og gå i land ved et vietnamesisk fyrtårn, i tillegg til å nyte lokal sjømat.

De som er villg til å bla opp litt ekstra, får også opphold på luksushotell. Det er, ifølge brosjyren fra bymyndighetene i Ho Chi Minh-byen, også mulig å ankomme cruiset med sitt eget private helikopter.

Cruise-krig

Cruise-planene vil garantert vekke sterk misnøye i Kina, som er i en stadig mer tilspisset konflikt med blant andre Vietnam om delelinjene i Sør-Kinahavet.

Senere i år planlegger Vietnam å lansere en direkte flyrute ut til Spratly-øyene, som i brosjyrene blir beskrevet som et tropeparadis, med 300 forskjellige typer korallrev og spektakulære solnedganger.

Kina lanserte i fjor et tilsvarende cruise, der passasjerer om bord på båten «Kokosnøttprinsessen» får seile fra Hainan til Paracell-øyene som flere andre land også gjør krav på.

Kina har de siste månedene utvidet flere omstridte øyer i Sør-Kinahavet, og planlegger også å gjøre minst én av dem til et turistparadis med hoteller og egen flyplass.

Hevder seg med turisme

Begge land bruker nå slik turisme som en måte å hevde egen suverenitet på, i det attraktive havområdet der store deler av verdenshandelen må krysse gjennom og der det også er antatt å finnes store olje- og gassforekomster under havbunnen.

Kinesiske fartøy ved dei omstridde Spratlyøyene i Sør-Kinahavet

OMSTRIDD ØYGRUPPE: Kinesiske båter rundt revet med det treffende navnet Mischief Reef

Foto: HANDOUT / Reuters

Vil ha amerikanske våpen

40 år etter Vietnam-krigens slutt gjør grensestriden om øygruppene i Sør-kinahavet at Vietnam nå ber USA om å få kjøpe amerikanske våpen.

Ashton Carter besøker Vietnam

PÅ ASIATUR: USAs forsvarsminister Ashton Carter møtte sin vietnamesiske motpart 1.juni. Vietnam ber om å få kjøpe amerikanske våpen.

Foto: HOANG DINH NAM / Afp

Vietnameserne er spesielt interessert i amerikanske marinevåpen og radarsystemer.

Senator John McCain sa i forrige uke at Vietnam bør få kjøpe «defensive» marinevåpen.

USAs forsvarsminister Ash Carter er for tiden på en rundreise i Asia, og har også hatt møter med Vietnamesiske militærledere.

For Vietnam er forberedt på å hevde sin rett i Sør-Kinahavet nå med både cruiseskip og krigsskip.

SISTE NYTT

Siste nytt