Hopp til innhold

Verving av russiske soldater nær grensen mot Norge

Russiske vernepliktige fra Murmansk-området sendes angivelig til Øst-Ukraina for å krige. Menneskerettighetsforkjempere er bekymret.

Ukrainsk militærkonvoi

En ukrainsk militærkonvoi på vei til Debaltseve i Donetsk. Natt til søndag trer våpenhvilen i regionen i kraft, men nye opplysninger kan tyde på russiske soldater er på vei til området for å krige.

Foto: ANATOLII STEPANOV / Afp

Russland har lenge blitt beskyldt for å sende soldater og våpen for å støtte de prorussiske separatistene øst i Ukraina. Russiske myndigheter har hele tiden avvist at de har militære avdelinger inne i Ukraina.

Men nå kommer det fram nye opplysninger som forteller mer om hvordan denne «hybride krigføringen» foregår.

Fikk tilbud om kontrakt

Det var den russiske menneskerettighetsforkjemperen, og medlem av president Vladimir Putins råd for menneskerettigheter, Sergej Krivenko som til TV-kanalen Dozjd i helgen fortalte videre opplysninger som han har fått, etter å ha møtt soldater på Kolahalvøya på grensen mot Norge.

I byen Snezjnogorsk utenfor Murmansk på Kolahalvøya, bare 150 kilometer fra grensen mot Norge, holder det som kalles 536. kyst rakett-artilleri brigade til.

31. januar fikk noen av de vernepliktige her av nestkommanderende for avdelingen, major Vjatsjeslav Okanjev, tilbud om å skrive en kontrakt og så sendes til Rostov nær grensen mot Ukraina.

Må kanskje inn i Ukraina

59 av de vernepliktige soldatene hadde noen dager før blitt overført til det russiske marineinfanteriets base Sputnik i Petsjengadalen, som bare ligger noen titalls kilometer fra grensen mot Norge. Beskjeden var at de skulle gjennomgå en trening som gikk ut over deres vanlige tjeneste i kystartilleriet.

Det kunne så bli aktuelt at de ble sendt sørover til det urolige grenseområdet mellom Russland og Ukraina. Åtte av soldatene sa med en gang at de ikke ville være med på dette, og dette ble godtatt.

Men de andre ble ifølge Krivenko fortalt at oppdraget de nå ble sendt på kunne innebære at de også måtte gå over grensen og inn i i Luhansk og Donetsk fylker i Ukraina.

En av soldatene gjorde lydopptak av det som major Vjatsjelsav Okanjev sa, og tok seinere kontakt med den respekterte russiske organisasjonen «Soldatmødrene», som igjen kontaktet Sergej Krivenko.

Dette er et av de mest håndfaste bevisene på at det i det russiske forsvaret foregår en organisert verving av både kontaktsoldater og vernepliktige, for deltakelse i krigen på de prorussiske separatistenes side i krigen mot de ukrainske regjeringsstyrkene.

Tidligere har både Russlands president Vladimir Putin og mange andre innrømmet at russere frivillig drar for å slåss på separatistenes sider.

En av disse, som presenterte seg som Eduard, stod også fram i et intervju med NRK 29. januar i år.

I strid med russisk politikk?

Sergej Krivenko har nå henvendte seg til den russiske generalstaben med spørsmål om det som har skjedd i garnisonene på Kolahalvøya er i strid med offisiell russisk politikk, der det altså heter at det ikke sendes regulære russiske soldater til Ukraina.

I et intervju med nettavisen gazeta.ru bekrefter major Vjatsjelsav Okanjev det som er kommet fram Men han sier at han bare snakket om det som i teorien kunne komme til å skje.

Sjefen for kystartilleribrigaden i Snezjnogorsk Jurij Rjazantsev aviser også at det er planer å sende kystartilleriestene til Ukraina.

Det russiske marineinfanteriet i Petsjenga, som er en eliteavdeling i det russiske forsvaret, har også tidligere kommet i fokus i forbindelse med konflikten i Ukraina, og nettavisen newsru.com skriver at rundt 70 soldater i november ble sendt til Rostov og derfra videre over grensen inn i Ukraina.

Hva slags oppgaver de har hatt i Ukraina er ikke kjent.

SISTE NYTT

Siste nytt