Hopp til innhold

Verdenspremiere på Nobels fredprisdokumentar

I går var det verdenspremiere på den britiske dokumentaren «Kvinner for fred» som handler om årets Nobels fredsprisvinnere og deres kamp for fred.

Leymah Roberta Gbowee og Ellen Johnson-Sirleaf

Ellen Johnson-Sirleaf hyller Leymah Roberta Gbowee i kirken hvor Gbowee startet sin frigjøringskamp for Liberias kvinner.

Foto: Skjermdump fra Kvinner for fred

Tre sterke kvinner mottok fredsprisen i år. Fellesnevneren for Leymah Roberta Gbowee, Ellen Johnson-Sirleaf og Tawakkol Karman, er at de kjemper mot vold og for kvinners rettigheter.

– Gbowee og Karman er aktivister som våget livet ved å fremme ikkevoldsmetoder, mens Johnson-Sirleaf er en president som har drevet politisk arbeid, uten å ty til voldelige metoder i Liberia, et land preget av mye vold og korrupsjon, sier NRK-utenrikskorrespondent Tomm Kristiansen.

Disse navnene var nok relativt ukjente for mange nordmenn i forkant av Nobels fredspristildelingen.

– Det kommer ikke til å hindre nordmenn fra å ta i mot prisvinnerne med den varmen de fortjener, sier Kristiansen.

I går kveld fikk man anledningen til å tilegne mer kunnskap om vinnerne da dokumentaren «Kvinner for fred» hadde verdenspremiere på NRK 1 kl. 20:15.

Nå kan du se dokumentaren i NRK Nett-TV: Kvinner for fred

Sterke ord mot Taylor

Leymah Gbowee og de andre fredsaktivistene i Liberia

Leymah Gbowee er en viljesterk kvinne

Foto: NRK

I dokumentaren blir vi tatt med til Monrovia i Liberia hvor Leymah Gbowee får besøk av president Ellen Johnson-Sirleaf.

I den samme kirken hvor Gbowees fredsbevegelse begynte, hyller president Johnson-Sirleaf, kvinnen som banet vei for at hun selv kunne bli valgt som Afrikas første kvinnelige statsoverhode.

Gbowee forteller også om sin tøffe kamp mot det korrupte regimet under diktator Charles Taylor. Etter ti måneder med fredelige demonstrasjoner, fikk hun til slutt en anledning til å tale til Taylor.

– Jeg hadde en ferdigskrevet tale. Men da jeg sto der oppe, skjønte jeg at ordene i talen min var for anstendige. Jeg tenkte, denne mannen trenger å høre sannheten, forteller Gbowee.

Dermed kastet hun manus og talte direkte og ærlig til Liberias mest beryktede diktator. Hva Gbowee sa til Charles Taylor, kan du se i kveldens dokumentar.

Holder appell i FN

Tawakkul Karman

Fredsprisen til Karman vil påvirke Jemens fremtid, mener Tomm Kristiansen

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Vi følger også den tredje prisvinneren, Tawakkul Karman, som er på besøk i New York.

Den muslimske aktivisten skal appellere til FN om å forsvare menneskerettene og demokratiet i sitt hjemland, Jemen.

– Ved å få fredsprisen har Karman fått en påvirkningskraft som hun bare kunne drømme om. Fredsprisen blir hennes beskyttelse, og samtidig hennes megafon ut til verden, sier Kristiansen.

Denne uken er de tre fredsprisvinnerne i Oslo for å ta i mot prisen under fredsprisseremonien i Oslo Rådhus på lørdag.

SISTE NYTT

Siste nytt