Hopp til innhold

Verdenskjent klimaforsker kritiserer Norge for oljeboring i nord

En av verdens mest anerkjente klimaforskere, amerikanske James Hansen, kritiserer Norges planer om oljeboring i Arktis. Hansen mener også en eventuell avtale på klimatoppmøtet i Paris ikke vil være nok til å hindre dramatiske klimaendringer.

James Hansen spaserer over Karl Johan

Klimaforskeren mener Norge er på feil vei. James Hansen vil vitne mot Norge om det trengs.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

James Hansen går til frontalangrep på Norges oljepolitikk og regjeringas planer om å starte oljeboring i Barentshavet i et intervju med NRK, mens han er på besøk i Oslo.

– Vi vet at vi ikke kan ta all olje ut av Arktis og overlate jordkloden til våre barn og barnebarn med et klimaproblem som er ute av kontroll, sier Hansen.

Se video med FNs klimasjef Christiana Figueres og forsker James Hansen:

FNs klimasjef Christiana Figueres er i Oslo for å samle støtte før klimatoppmøtet i Paris om seks uker.

Hansen har jobbet som klimaforsker siden 1970-tallet og har blant annet vært direktør i NASA, USAs romprogram. NASA er en av verdens mest anerkjente klimaforskningsinstitusjoner. Han er også en profilert klimaaktivist.

Truer med klimarettssak

Hansen vil være vitne i et mulig søksmål mot den norske regjeringa som blant annet høyesterettsadvokater har utredet. Advokater i samarbeid med flere organisasjoner vil saksøke Norge hvis regjeringa ikke stopper oljeplanene i nord, og han har ifølge Aftenposten skrevet brev til statsminister Erna Solberg for å be henne droppe planene. Men Hansen kritiserer også Norges satsing på oljeutvinning andre steder:

– Norge på samme måte som USA går begge etter all olje vi kan finne og vi finner nye veier å få mest mulig ut av grunnen på. Vi later som vi har noen klimamål i framtida som kanskje kan løse problemene. Men det vil det ikke, sier Hansen.

James Hansen er atmosfæreforsker

Toppmøtet i Paris er ikke nok, mener klimaforsker James Hansen, som besøker Oslo i disse dager.

Foto: Eivind Molde / NRK

Han mener Norge som har blitt rikt på olje, må forstå at pengene må investeres i fornybar energi istedenfor fossil energi. Og han mener Norges storsatsing på å bevare regnskogen i land som Brasil og Kongo, langt fra er nok til å hindre alvorlige klimaendringer.

– Det virker som de ikke forstår. De later som at det å bevare regnskog vil løse problemene og at hvis de gjør det, kan de fortsette å utvinne olje. Det er ikke riktig.
Forskningen sier klart at vi ikke kan utvinne særlig mer fossil energi, sier Hansen.

Mener skatt er avgjørende

Han mener det viktigste virkemiddelet er å innføre en karbonskatt i hele verden:

– Vi må få en riktig pris på karbon, sier Hansen. Han mener prisen må speile forurensninga og skadene på naturen som fossilt brensel medfører.

– Så lenge fossilt brensel er billig, vil noen fortsette og brenne og ta den ut av jorda.

Han sier også at det er viktigere at store land som USA, Kina og EU innfører en slik skatt enn at verdenssamfunnet blir enige om en avtale om å redusere klimautslippene på FN-toppmøtet i Paris i desember:

– De snakker om en annen Kyoto-protoll hvor de vil ha strengere utslippsmål. Men det vil ikke hjelpe. Hvis det er alt de vil gjøre, er det oppskriften på en katastrofe, sier Hansen.