Hopp til innhold
Urix forklarer

Verdens mektigste møtes – hva betyr det for oss?

De er verdens fremste politiske ledere, og deres stater står for 80 prosent av verdensøkonomien. G20-gruppen møtes nå i Japan, og det viktigste temaet er handelskrig.

AFP_1HY4QM

Diskusjonene er i gang på G20-toppmøtet i Osaka.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Hva er G20?

«The group of 20» har som oppgave å fremme globalt økonomisk samarbeid. Gruppen består av de 19 største industrilandene pluss Den europeiske Union.

De 19 landene er USA, Kina, Russland, Japan, Tyskland, India, Frankrike, Storbritannia, Italia, Brasil, Argentina, Mexico, Indonesia, Australia, Canada, Saudi-Arabia, Sør-Afrika, Sør-Korea og Tyrkia.

G20-gruppen har til sammen to tredeler av klodens innbyggere, og de står for 80 prosent av verdenshandelen.

Trump-show

Donald Trump spiller selvsagt hovedrollen i toppmøtebyen Osaka. Og etter å ha fornærmet flere av sine G20-kolleger i forkant av møtet, var han tilsynelatende vennligheten selv da det tradisjonelle «familiebildet» ble tatt fredag.

Trump G20

USAs president Donald Trump, tilsynelatende i perlehumør, sammen med toppmøtets vert, statsminister Shinzo Abe fra Japan.

Foto: Susan Walsh / AP

Han klappet den russiske presidenten Vladimir Putin jovialt på ryggen, og han erklærte at Angela Merkel er en fantastisk person. Før avreisen til Japan kalte han Tyskland en «kriminell» som bruker penger på russisk olje og bruker for lite på Nato.

Det viktigste som skjer

En nøkkelperson på møtet er den kinesiske presidenten Xi Jinping, og hans forventede møte med Donald Trump lørdag blir sett på som det viktigste av alt det som skjer på todagersmøtet i Japan.

For øvrig stiller samtlige deltakerland, med unntak av Mexico, med sin statssjef eller statsminister. Fra India kommer statsminister Narendra Modi, fra Frankrike president Emmanuel Macron og fra Storbritannia avtroppende statsminister Theresa May.

Brasils president Jair Bolsonaro fikk en dårlig start på Japan-reisen, da flygeren på et av presidentflyene ble tatt med et stort parti kokain under en mellomlanding i Spania.

X90026

En demonstrant i toppmøtebyen markerer sin motstand mot det kinesiske diktaturet.

Foto: Jorge Silva / Reuters

En viss forventning

Et tema som angår de fleste mennesker på kloden er den globale handelskrigen, som i hovedsak pågår mellom verdens to ledende økonomier, USA og Kina.

Verdens finansmarkeder har de siste dagene priset inn en viss forventning om at presidentene Trump og Xi kan bli enige om å gjenoppta forhandlinger om en handelsavtale. Arbeidet med en slik avtale ble avbrutt i forrige måned, noe som ble svært dårlig mottatt av finansmarkedene.

Dette er et spørsmål som i høyeste grad angår norsk økonomi og norske forbrukere. En nedgang i verdensøkonomien vil, for eksempel, føre til lavere oljeinntekter for Norge.

Klima og miljø

Et annet hovedspørsmål på toppmøtet er klima og miljø.

Den franske presidenten Emmanuel Macron krever at toppmøtet bekrefter sin støtte til Parisavtalen, og han sier at dette er en forutsetning for at Frankrike kan skrive under en slutterklæring etter møtet.

AFP_1HY3NC

Frankrikes president Emmanuel Macron krever et godt klimavedtak på toppmøtet.

Foto: JACQUES WITT / AFP

Den japanske regjeringen, som er vertskap for G20-møtet, legger stor vekt på problemet med plast og mikroplast i verdenshavene, et spørsmål også norske myndigheter er svært opptatt av.

SISTE NYTT

Siste nytt