Hopp til innhold

Trump og Putin møttes under G20-møte

OSAKA/OSLO (NRK): Under G20-toppmøtet i Osaka møtes en rekke verdensledere i dag. På et tomannsmøte spøkte Trump med Putin om at Russland ikke må blande seg i det amerikanske presidentvalget.

Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump møttes før G20-toppmøtet i Osaka fredag.

Under et tomannsmøte på siden av G20-toppmøtet snakket Trump humoristisk til Russlands president Vladimir Putin om at han ikke vil ha noen innblanding under den amerikanske valgkampen.

Trump refererte da til spekulasjonene rundt russisk påvirkning under valget i 2016. Da han fikk spørsmål fra en journalist rundt Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget, svarte han med et smil til Putin:

– Ikke bland dere inn i valget.

Hyller forholdet

Trump er en av statslederne fra flere land som i dag samles for G20-toppmøte i Osaka i Japan. Han hyllet også det «veldig, veldig gode forholdet» med den russiske presidenten.

– Det er en stor ære å være med president Putin, sier Trump som sist møtte Putin på tomannshånd i Helsingfors i juli i fjor.

Putin uttaler at hans møte ansikt til ansikt med den amerikanske presidenten vil være en god mulighet til å fortsette dialog mellom lederne etter Helsingfors-toppmøtet.

– Vi har ting å diskutere, sa Putin i en kort kommentar til journalistene før dagens møte.

Trump og Putin under G20-møte fredag

Donald Trump hyllet forholdet mellom de to statslederne.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Tre viktige temaer for møtet er handelskonflikten mellom USA og Kina, klimapolitikk og situasjonen mellom Iran og USA. I forkant av toppmøtet møtes flere av statslederne på tomannshånd.

Handelskonflikten med Kina

Kinas utenriksdepartement uttalte fredag at de håper USA vil møte Kina på halvveien og sørge for at møtet deres blir en suksess. Kinas president Xi Jinping og Trump skal møtes i morgen.

– Jeg tror det blir produktivt. Det blir en veldig spennende dag, sa Trump fredag.

I går kom det meldinger i både amerikanske og kinesiske medier om at USA og Kina kan være enige om en våpenhvile i handelskrigen. Anonyme kilder som siteres i avisa South Morning Post i Hongkong, hevder at de to har blitt enige for å komme videre i handelskonflikten.

Donald Trump under G20-toppmøte i Osaka.

President Donald Trump snakker med den kinesiske presidenten Xi Jinping etter at de har hilst under G20-samlingen i Osaka, Japan.

Foto: KIM KYUNG-HOON / AFP

Det skal bety at Trump ikke går videre med trusselen med å innføre straffetoll på resten av de kinesiske varene som eksporteres til USA. Dette er varer som er verdt 300 milliarder dollar.

Andre hevder at Kina har satt ett slikt krav for i det hele tatt å gå med på et møte med Trump i Osaka. Den amerikanske avisen Wallstreet Journal skriver at Kina har satt flere krav for at samtaler om handelskrigen skal kunne fortsette.

Handelskrigen kan få konsekvenser for hele verden. Derfor er møtet mellom disse to viktig på G20-møtet.

Les mer: Dette er handelskonflikten mellom Kina og USA

Skryter av Merkel

Fredag morgen møtte Trump også Tysklands statsminister Angela Merkel, en av kun tre kvinnelige ledere som deltar på toppmøtet.

– Angela Merkel er en fantastisk kvinne, og jeg er glad for å ha henne som venn, sa Trump.

Han roste Merkel og sa hun var en god venn og en fantastisk kvinne da han møtte henne fredag morgen. Han sa også at «vi har hatt et bra samarbeid, handelen har gått bedre enn noen gang tidligere», ifølge CNN.

Merkel takket Trump og sa at tyske selskaper investerer mye i USA.

Trump og Merkel møtes i Osaka, Japan.

Trump roste Tysklands forbundskansler Angela Merkel under deres møte i Osaka i dag. Statsledere fra flere land er samlet for G20-toppmøtet i den japanske byen.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

God tid med Iran

Den tilspissede situasjonen mellom USA og Iran er også et tema som ventes å komme opp på toppmøtet. Situasjonen som har bygget seg opp de siste ukene, har ført til at det ikke er noen dialog mellom landene.

Mange frykter at en krig kan utløses. President Trump sa i dag at han ikke har noe press på seg for å løse opp den betente situasjonen.

– Vi har godt med tid. Vi behøver ikke skynde oss, så de (Iran, red.anm.) kan bare ta den tiden de behøver, sa Trump til internasjonal presse i Osaka.

Les mer: Forholdet mellom Iran og USA

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger