NRK Meny
Normal

– Når dette er over kan vi gråte sammen

Lillianett Ramirez har ventet på mannen sin i nærmere 70 dager. Hun har frosset i en teltleir og grått mye. Men på onsdag er trolig ventetiden over.

Lilliann Ramirez

Lilliannett Ramirez sammen med barnebarnet sitt. I ukesvis har hun lenget etter mannen som har vært innestengt i gruva.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Arnt Stefansen, Chile
Foto: NRK

– I øyeblikket er det mye spenning og stress i livet mitt. Men det er en god spenning, for nå snakker vi om å vente i noen timer, ikke i uker og måneder, sier Lillianett Ramirez, som trolig har fått mest medieoppmerksomhet av alle de pårørende til innesperrede gruvearbeiderne i Chile.

LES: – Det er nærmest en feststemning her
LES: Henter opp gruvearbeidere onsdag
LES: Her får de beskjed om at familien deres fortsatt er i live

– Jeg er bare så utålmodig nå. Jeg lengter så veldig etter å være sammen med mannen min, og å bli ferdig med denne elendigheten vi har levd i så lenge, sier hun til NRK.

Gjest i NRK

Lillianett Ramirez og hennes familie var gjester i NRK-Søndagsrevyens reportasje under feiringen av Chiles nasjonaldag.

Video Gruvefamilie i Chile

SE VIDEO: Lillianett Ramirez og hennes familie var gjester søndagsrevyen tidligere i høst.

Da fortalte hun om den fryktelige tiden hun hadde vært gjennom – etter at gruveulykken skjedde og de pårørende ventet i 17 dager før nyheten kom om at arbeiderne hadde overlevd.

Mario Gomes

Mario Gomez er mannen til Lillianett Ramirez.

Foto: Arnt Stefansen / NRK
plakat av gruvearbeidere i Chile

Utenfor gruva henger en plakat med alle gruvearbeiderne avbildet.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Nå er situasjonen en helt annen:

– De siste dagene har vært fantastiske. Maskinene hart gjort svært raske fremskritt, og det har stadig kommet nyheter om at arbeidet går raskere enn man hadde ventet. Alt har gått svært bra i det siste, og det kommer fortsatt til å gå bra, smiler hun.

Det store øyeblikket

Og tidlig onsdag morgen, norsk tid skal altså det store øyeblikket komme. Ifølge Chilenske myndigheter starter da arbeidet med å hente de 33 arbeiderne opp fra sitt fangenskap i gruva.

Lillianett Ramirez har hatt lang tid på å forberede seg på gjenforeningen med mannen sin, Mario Gomez, som med sine 63 år er den eldste av arbeiderne.

– Jeg har tenkt på så mange ting jeg skal si til ham, men jeg tror at når øyeblikket kommer så blir det ikke slik likevel. Jeg tror jeg bare vil kysse ham, og at vi vil gråte sammen.

– Hva har du tenkt?

– Jeg har tenkt at jeg må fortelle ham hvor mye jeg har savnet ham, og at han aldri mer må la meg blir alene. Jeg har tenkt så mye, men jeg vet at når vi endelig møtes så blir det helt annerledes.

LES: Slik skal gruvearbeiderne reddes
LES OGSÅ: 33 fanget i sammenrast gruve

Mange journalister

Mer enn 1.000 journalister fra hele verden følger dramaet i San José-gruva i det nordlige Chile. Det betyr at mediepresset er enormt for familiene til gruvearbeiderne.

– Hvordan har du opplevd dette?

– Forholdet til mediene har vært svært bra. Det har også vært svært stressende, det må jeg innrømme. Men jeg har hatt en godt forhold til journalistene. Da vi trengte dem kom de hit og ble her, og de har aldri latt meg vært elene – på godt og vondt.

– Dette vil jeg takke dere for, sier Lillianett Ramirez, som har ventet utenfor San José-gruva i nærmere 70 dager, og som nå trolig blir gjenforent med sin mann i løpet av noen timer.

Video CHILE-KAPSEL-260910-WW_MXF_Innboks.MP4

SE VIDEO: Slik skal gruvearbeiderne heises opp av gruva.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt