Transport av kjemiske stridsmidler kan bli utsatt

NEW YORK (NRK.no): Utenriksminister Børge Brende utelukker ikke at transporten av de kjemiske stridsmidlene ut av Syria vil bli utsatt.

KNM "Helge Ingstad"

Den norske fregatten KNM Helge Ingstad skal vokte transporten av kjemiske stridsmidler fra Syria. Stridsmidlene skal lastes på det danske lasteskipet Taiko.

Foto: Vestbakke, Anne Marte / NTB scanpix

Tirsdag denne uka godkjente Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW en endelig plan for ødeleggelse av Syrias kjemiske stridsmidler.

Ifølge den opprinnelige planen skulle et norsk og et dansk lasteskip ha fraktet kjemikaliene ut av Syria innen nyttår.

Kan bli utsatt

Men sjefen for OPCW, Ahmed Uzumcu sa i sin redegjørelse til eksekutivrådet at problemer med sikkerheten, klareringsprosedyrer og været gjør at det kan oppstå forsinkelser.

Arbeidet med å ødelegge Syrias kjemiske våpen var ett av temaene for møtet mellom FNs generalsekretær Ban Ki Moon og utenriksminister Børge Brende i New York i går ettermiddag.

Etter møtet svarte Brende på NRKs spørsmål om det kan bli forsinkelser slik at lasteskipet Taiko ikke får hentet ut de farligste kjemiske substansene som planlagt før nyttår

– Vi håper ikke at det vil skje, men vi kan ikke utelukke dette, for det er en komplisert operasjon. Det er komplisert å pakke de kjemiske våpnene og de kjemiske utgangsstoffene i Syria, det er komplisert å få de til havna og så må jo også omlastingshavn være klar, sier Brende til NRK.

Må vente på Kypros

Tidligere i denne uka ble det i alle fall klart at omlastingshavna blir i Italia.

Der skal sennepsgass og sarin lastes over fra de norske og danske skipene til amerikanske Cape Ray som skal stå for selve destruksjonen til havs.

Det skipet vil ikke være klart til å seile fra den amerikanske østkysten før i januar har vi fått opplyst i det amerikanske forsvarsdepartementet, så dermed er det stor sannsynlighet for at det blir både jul og nyttår i havn på Kypros for lasteskipet Taiko og den eskorterende fregatten KNM Helge Ingstad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt