Hopp til innhold

Russland beskylder USA for Syria-trenering

Russlands FN-ambassadør mener USA bevisst ignorerer Russlands krav om bevis for påstanden om at syriske regjeringsstyrker stod bak gassangrepet i Al Ghouta i august, angrepet som ble begynnelsen på slutten for Syrias kjemiske våpen.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin etter møtet i FNs sikkerhetsråd mandag kveld.

Foto: STAN HONDA / Afp

Det var etter at Åke Sellström, sjefen for FNs våpeninspektører i Syria, hadde lagt frem sin sluttrapport for Sikkerhetsrådet, at den russiske FN-ambassadøren fortalte at USA bevisst trenerer det russiske kravet.

– Vår forespørsel om mer informasjon som kan sannsynliggjøre at syriske myndigheter stod bak gassangrepet, blir bevisst ignorert av Washington, sa Vitalij Tsjurkin til ventende reportere.

Felle eller dumhet?

Amerikanske myndigheter har hevdet at det må være regjeringsstyrker som stod bak gassangrepet i utkanten av hovedstaden Damaskus den 21. august i år.

Russland på sin side mente at det var opprørerne som kynisk brukte saringass mot sivilbefolkningen, for å legge en felle for det syriske regimet.

Våpeninspektører fra FN og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) var i august på plass i Syria for å granske om det var blitt benyttet kjemiske våpen ved fire tidligere anledninger.

Angrepet skjedde kun 1,5 mil unna hotellet hvor våpeninspektørene ventet på nødvendige tillatelser fra president Bashar Al-Assad for å sette i gang sine undersøkelser.

Hendelsen fikk det internasjonale samfunnet med USA, Frankrike og Storbritannia i spissen med å true med et væpnet angrep på landet – etter at Obama tidligere på året hadde uttalt at bruk av kjemiske våpen ville være å krysse en uakseptabel grense.

Den russiske FN-ambassadøren gjentok i dag at bevisene på at Assads styrker utførte angrepet, fortsatt ikke er overbevisende.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FN-inspektørene Ghouta

Våpeninspektører fra FN undersøker ruiner i Al Ghouta utenfor Damaskus i august.

Foto: DSK / Afp

Fem gassangrep

I rapporten som den svenske våpeninspektørsjefen formelt leverte fra seg til FN-sjef Ban Ki-moon før helgen, heter det at kjemiske våpen sannsynligvis har blitt brukt i Syria ved fem anledninger i løpet av 2013:

  • Mot stridende og sivile i Khan al-Assal utenfor Aleppo 18. mars.
  • Mot stridende i Jobar, en forstad øst for Damaskus, 24. august.
  • Mot stridende i Saraqueb i nærheten Idlib 29. april.
  • Mot stridende i Al Ghouta, en forstad utenfor Damaskus, 21. august.
  • Mot stridende i Ashrafiah Sahnaya utenfor Damaskus 25. august.

På to av stedene har man funnet spor etter «det som høyst sannsynlig er saringass».

Opprørerne og regimet har gjensidig beskyldt hverandre for å stå bak bruken av kjemiske stridsmidler, som i henhold til vedtatte FN-konvensjoner er forbudt.

Begge parter hevder at den andre stod bak angrepet i Khan al-Assal. Ifølge FN-rapporten benekter verken opprørere eller regjeringen for at de har angrepet med ulovlige midler.

Ved tilfellene i Jobar og Ashrafiah Sahnaya var det regimet som påstod at opprørerne angrep med dødelig gass, mens i Saraqueb var det Storbritannia og Frankrike som kom med bekymringen.

Hvem stod bak?

FN-rapporten konkluderer imidlertid ikke med hvem som er ansvarlig for de ulike angrepene.

– Jeg kan spekulere, men jeg har ingen informasjon som vil være holdbar i retten, sa Sellström på en pressekonferanse natt til lørdag norsk tid.

Oppdraget til Sellström og hans kolleger var å finne ut om kjemiske våpen virkelig var blitt benyttet. Hvem som hadde benyttet dem lå utenfor mandatet.

Sjef for FNs våpeninspektører i Syria Åke Sellström

Åke Sellström under presentasjonen av Syria rapporten på fredag.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

– Det er mulig å finne ut og slå fast hvem som brukte våpnene, men da må FN komme med et mandat til et nytt oppdrag, som krever flere ressurser og tillater en annen etterforskningsmetodikk enn vi kunne bruke, sa Sellström.

Våpeninspektørsjefen er svært fornøyd med at det han og hans inspektører kunne konstatere i Al Ghouta, at det uten tvil hadde funnet sted et angrep med kjemiske stridsmidler, førte til at Syria ble tvunget til å oppgi sitt store arsenal av kjemiske våpen og slutte seg til Kjemivåpenkonvensjonen.

Da Sellström ble bedt om å sette en karakter på arbeidet de har gjort på en skala fra 1-10, svarte han 8,7.

Noen vet svaret

FN har også hatt en annen granskingsgruppe på bakken i Syria. Den har arbeidet på vegne av FNs menneskerettighetsråd.

Den slår fast at krigsforbrytelser har skjedd på begge sider, og granskingsgruppen er i ferd med å utarbeide en liste over personer som bør straffes for å ha begått forbrytelser mot menneskeheten.

En førsteutgave av listen er overlevert FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay, som foreløpig holder den strengt hemmelig, ifølge nyhetsbyrået AP.

På denne listen er det trolig navn som direkte kan knyttes til de kjemiske angrepene og som må bære ansvaret for konsekvensene av dem.

SISTE NYTT

Siste nytt