Hopp til innhold

Våpen til Syria-opprørere

EU må gjøre helomvending og åpne for å væpne opprørerne i Syria, mener Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard.

Danmark har hittil vært motstandere av å sende våpen til opprørerne i Syria, men har nå endret syn, sier Lidegaard til avisen Berlingske.

-Enda flere våpen i Syria er ikke uproblematisk, men status quo er et enda verre scenario og jeg vil nå sammen med våre allierte vurdere hvordan vi kan gi de moderate opprørerne momentum på bakken, sier Lidegaard, som representerer partiet Det Radikale Venstre.

Samtaler med syriske opprørere

Lidegaard hadde i forrige uke samtaler med syriske opprørsledere sørøst i Tyrkia og ble overbevist om at EU nå bør oppheve våpenblokaden.

-Vi ønsker jo ikke å sette egne styrker inn, og da kreves det at man forsyner noen av de opprørsgrupper vi har tro på med de nødvendige våpen. Det er flere land som for tiden overveier dette, sier han. Militante islamister spiller en stadig mer sentral rolle i opprøret mot president Bashar al-Assad i Syria, og vestlige land frykter at våpnene skal havne i deres hender.

Lidegaard ser faren, men mener utviklingen i Syria likevel tilsier at Vesten nå må sende våpen. Han viser til at de militante islamistene har stor tilgang på våpen, som de også bruker mot de mer moderate opprørere.

-Dette er ikke lenger en tofrontskrig, men en krig på tre fronter. Det er et dypt perverst samarbeid mellom ekstremistene og regimet som er rettet mot de moderate opprørerne, hevder han.

-Jo lenger konflikten varer, desto mer grunn er det til å frykte at ekstremistene tiltrekker seg, og mobiliserer enda flere folk utenfra, mener den danske utenriksministeren.

Han er bekymret over at unge muslimer fra Danmark og andre vestlige land reiser til Syria for å delta i det de ser på som en hellig krig. -Vi risikerer å få disse utenlandskrigerne tilbake til våre egne samfunn som topptrente i død og ødeleggelse, advarer Lidegaard.

Bør også forhandle med Asad

Samtidig med at han tar til orde for å sende våpen til syriske opprørere, mener Lidegaard at man bør vurdere å forhandle med Assad. -Enten blir vi nødt til å komme fram til en forhandlingsløsning med regimet, altså sette alt inn på komme fram til en politisk løsning, eller så må vi støtte de krefter vi tror på militært, sier han

-Dypest sett har vi ikke noe ønske om å forhandle med Assad, ikke noe som helst ønske om å trekke ham inn i Syrias framtid, for han har mye blod på hendene. Men det er faktisk han som sitter i stolen, så det er vanskelig å komme utenom dersom det er forhandlingsveien man ønsker å gå, sier Lidegaard.


SISTE NYTT

Siste nytt