Vant Representantenes hus

I kongressvalget i USA har Demokratene vunnet flertall i Representantenes hus for første gang siden 1994.

Demokrat Nancy Pelosi
Foto: GERALD HERBERT / AP

Det er fremdeles uklart om det blir Republikanerne eller Demokratene som får flertall i Senatet.

Demokratene har vunnet 18 plasser i Representantenes hus, ifølge nyhetsbyrået AFP. De måtte ha minst 15 plasser for å få kontroll i det kammeret.

Det hvite hus innrømmet natt til i dag at demokratene syntes å ha vunnet flertall i Representantenes hus. - Vi tror demokratene vil få kontroll over Representantenes hus, og vi ser fram til å samarbeide med de demokratiske lederne om de sakene som står øverst på dagsorden. Det gjelder blant annet seieren i Irak og i krigen mot terror, og når det gjelder å holde økonomien i vekst, sa talsmann for Det hvite hus Tony Snow.

Første muslimen i Kongressen

Det er klart at demokraten Nancy Pelosi blir den første kvinnelige flertallslederen i Representantenes hus, og demokrater, mange av dem svært liberale, tar over kongresskomiteene.

Blant de demokratiske vinnerne er også Keith Ellison, som vant i Minnesota. Han blir den første muslimen som er valgt inn i Kongressen.

Keith Ellison
Foto: ERIC MILLER / REUTERS

 

Demokratene har vunnet mandater til Representantenes hus i Florida, Kentucky, Ohio, Pennsylvania, North Carolina, New Hampshire, New York, Connecticut og Arizona.

 

Hillary Clinton
Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

- Stemt for forandring

I Senatet har Demokratene vunnet tre nye mandater, i Ohio, Pennsylvania og Rhode Island. De trenger ytterligere tre plasser for å få flertall også i Senatet. I Virginia er det så dødt løp at det vil bli holdt omtelling, mens i Tennessee har republikanske Bob Corker halt i land seieren, melder CNN. Tennessee var en av de sju vippestatene ved senatsvalget, som demokratene måtte vinne seks av for å få flertall i Senatet.

USAs tidligere førstedame Hillary Clinton vant senatsmandatet i New York og beholdt dermed plassen sin i Senatet. Hun hyllet det hun kalte "en stor kveld for Demokratene" i sin vinnertale. - Amerika har stemt for forandring, jublet hun.

 

Arnold Schwarzenegger blir gratulert av kona Maria Shriver
Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS

Valg på guvernører

I dette kongressvalget skulle det valges representanter til alle de 435 setene i Representantenes hus, til 33 av de 100 setene i Senatet og på 36 av totalt 50 guvernører.

Republikaner Arnold Schwarzenegger ble gjenvalgt som guvernør i California. Men selv om han tilhører republikanerne, har Schwarzenegger distansert seg klart fra president George W. Bush i både viktige sosiale spørsmål og i miljøpolitikken.

Det har gått i demokratisk retning i mange av de andre guvernørvalgene.

Demokrat Deval Patrick ble valgt til den første fargede guvernøren i Massachuttes, og han er den andre fargede guvernøren i USAs historie. Demokratene har også erobret guvernørpostene fra republikanerne i New York, Ohio, Maryland og Arkansas.

Kamrenes myndigheter

Kongressen er den føderale lovgivende forsamlingen i USA. Den er delt i to kamre: Senatet, som har to senatorer for hver delstat, i alt 100, og Representantenes hus, med 435 seter, som fordeles mellom delstatene etter folketallet.

 

Capitol Hill
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

 

De to kamrene deler lovgivningsmyndigheten. Begge kamre må være enige dersom en lov skal vedtas. Men selv om kamrene har vedtatt et lovforslag, kan presidenten nedlegge veto mot det.

I tillegg til å utøve lovgivningsmyndighet, skal både Representantenes hus og Senatet styre pengesekken.

Senatet skal dessuten med to tredelers flertall samtykke til inngåelse av traktater, og de må godkjenne presidentens utnevnelse av blant andre medlemmene av regjeringen og dommerne i USAs høyesterett. Presidenten har imidlertid vide fullmakter i utenrikssaker.

Representantenes hus har 21 faste komiteer, mens Senatet har 16 komiteer.

SISTE NYTT

Siste nytt