Hopp til innhold

Nå starter Kinas partikongress - men valgene er allerede gjort

I dag samles 2.280 utvalgte kommunister til partikongress i Beijing. De skal velge nye ledere til verdens største land, men mye er allerede avgjort.

Det kinesiske kommunistpartiets partikongress ble åpnet i Folkets store hall i Kina torsdag. 2.270 delegater deltar på partikongressen.

NETT-TV: Det kinesiske kommunistpartiet har åpnet torsdag sin partikongress, der det skal velges ny partiledelse og stakes ut politisk kurs for de neste fem årene.

Xi Jinping

Det har lenge vært bestemt at Xi Jinping overtar som ny generalsekretær i kommunistpartiet, og dermed også som president i Kina.

Foto: FENG LI / Afp
Beijing pyntes før partikongressen

Gartnere jobber på spreng for å festpynte Beijing til partikongressen åpner.

Foto: MARK RALSTON / Afp
Hu Jintao og Xi Jinping

KLAPPES INN, KLAPPES UT: Hu Jintao har sittet sine tilmålte år, og må gå av. Dermed klappes førstesekretær Xi Jinping inn, trolig for de neste ti årene.

Foto: Alexander F. Yuan / Ap
China US Election Brack Obama, Xi Jinping

Xi Jinping er ingen hvem som helst. Som visepresident i Kina har han blant annet besøkt president Barack Obama i Det hvite hus.

Foto: Susan Walsh / Ap

Ikke før er presidentvalget overstått i USA, før også verdens nest største økonomi skal få ny toppledelse.

Men i Kina står ingen i kø foran valgurnene i dag. Det er ikke folket som bestemmer hvem som skal ta over etter Hu Jintao som ny generalsekretær i Kommunistpartiet - og dermed som Kinas øverste leder.

Det gjør heller ikke de 2.280 delegatene som i dag samles til den 18. partikongressen i Beijing.

Pekes ut av partitoppene

President Hu Jintaos arvtaker er nemlig allerede utpekt.

Han heter Xi Jinping, er 59 år, og er i dag nestkommanderende i Kina. Han er både førstesekretær i partiet og visepresident i regjeringen.

Utpekelsen ble offentliggjort i går etter et forberedende møte ledet av Hu Jintao. Her deltok kommunistpartiets innerste sirkel - kommunistaprtiets stående komité - på ni personer.

Det er disse ni som fatter alle de viktigste avgjørelsene. De bestemmer både hvilke 25 personer som skal sitte i det mektige politbyrået, og hvilken politisk retning partiet skal gå i.

Blant annet antydes det nå at partiet er i ferd med å gå fullstendig bort fra maoismen.

– Styres som en mafia

Ifølge kommunistpartiet selv har valgarbeidet pågått siden oktober i fjor, og opptil 98 prosent av partimedlemmene fått ta del i valgprosessen.

Men professor i statsvitenskap ved Tsinghua-universitetet i Beijing, dr. Wu Qiang, har en annen versjon.

– Noen få lederes familier kontrollerer stadig mer av politisk og økonomisk makt. De styrer på samme måte som en mafia, sier Wu Qiang til NRK Dagsrevyen.

Han er den eneste på sitt institutt som ikke er medlem av kommunistpartiet.

Neppe mer demokrati

Og påtroppende president Xi Jinping har også familietreet i orden. Faren hans var en høytstående revolusjonær fra Mao-tiden, og tidligere leder av kommunistpartiets propagandaavdeling.

Xi Jinping har snakket mye om politiske og økonomiske reformer, men professor Wu Qiang har ingen tro på at ny ledelse vil bety mer demokrati i Kina.

– Når partiet skifter ledelse, hører vi alltid noen som snakker om demokratisering. Men som regel er virkeligheten mye verre enn folks forhåpninger. Snakket om demokrati er bare uforpliktende prat for disse politikerne, sier professor Wu Qiang.

SISTE NYTT

Siste nytt