Neppe comeback Mikheil Saakasjvili i Georgia

To ulike valgdagsmålinger viser at det sittende regjeringspartiet beholder makten i Georgia. Det betyr at landets tidligere president Mikheil Saakasjvili med det første neppe kan vende tilbake til sitt hjemland.

Georgia - feiring

Tilhengere av den sittende regjeringen feiret i gatene i den georgiske hovedstaden Tblisi i kveld det de mener er en klar valgseier

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

De to valgdagsmålingene gir regjeringspartiet «Den georgiske drøm» henholdsvis 54 prosent og 39 prosents oppslutning. Selv om målingene spriker voldsomt, tyder det meste på at partiet kommer til å beholde makten i det lille men strategisk viktige landet sør for Kaukasusfjellene.

Opposisjonspartiet «Den forente nasjonale bevegelsen» UNM får henholdsvis vel 19 prosent og knappe 33 prosent på de to målingene.

Bidzina Ivanisjvili og Giorgi Kvirikasjvili

Bidzina Ivanisjvili og Georgias statsminister Giorgi Kvirikasjvili feiret valgseiren i Tblisi lørdag kveld

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Da var på forhand knyttet stor spenning til parlamentsvalget i den tidligere sovjetrepublikken Georgia. Landet var i mange år preget av voldelig politisk uro, men har opplevd en lang periode med relativ ro og økonomisk vekst siden den såkalte roserevolusjonen seinhøstes 2003.

Saakasjvili mot Ivanisjvili

Den brakte Mikheil Saakasjvili til makten, som leder for bevegelsen og det seinere partiet «Den forente nasjonale bevegelsen» UNM. Men ved parlamentsvalget i 2012 måtte UNM gi fra seg makten til «Den georgiske drøm», et parti stiftet av Georgias rikeste mann Bidzina Ivanisjvili.

Ivanisjvili og Saakasjvili er bitre politiske fiender, og ikke lenger etter at Saakasjvilis periode som president utløp i 2013, ble han anklaget og ettersøkt for maktmisbruk og korrupsjon. Saakasjvili sa anklagene var poltiske og han valgte deretter å forlate Georgia. Hans kone Sandra Roelofs bor fremdeles i Georgia har deltatt aktivt i valgkampen for UNM.

Sandra Roelofs

Mikheil Saakasjvilis hollandskfødte kone Sandra Roelofs avgir stemme ved parlamentsvalget i Georgia 8. oktober

Foto: Shakh Aivazov / Ap

I mai 2015 takket Mikhei Saakasjvili overraskende ja til et tilbud fra sin gamle venn, Ukrainas president Petro Porosjenko, om å overta som guvernør i Odessa fylke. Bidzina Ivanisjvili har seinere trukket seg tilbake som statsminister og partileder, men de fleste mener at det fremdeles er han som trekker i trådene i «Den georgiske drøm».

Statsminister Giorgi Kvirikasjvili har i følge nyhetsbyret AP allerede gratulert medlemmene av «Den georgiske drøm» med valgseieren, mens UNM-leder David Bakradze sier til journalister at han vil vente på resultatene fra enmannskretsene for han endelig vil godta et valgnederlag.

Mikhail Saakashvili

Mye tyder på at Mikheil Saakasjvili må fortsette som guvernør i Ukraina og ikke med det første får vende tilbake til Ukraina

Foto: Sergei Poliakov / Ap

Mikheil Saakasjvili har sagt at hvis hans parti vinner, vil han vende tilbake til Georgia. Representanter fra den sittende regjeringen har sagt at i så fall vil han bli arrestert med en gang han setter foten på georgisk jord.

Det har vært flere voldelige episoder i forbindelse med valget i Gerogia. Blant annet ble bilen til en ledende opposisjonspolitiker sprengt i luften i hovedstaden Tbilisi.

I følge observatører har det vært relativt rolig på selve valgdagen.

Forsatt tilnærming til Vesten

Det er ikke ventet at valgresultatet vil få stor betydning for Georgias utenrikspolitikk.

Alle ledende politikere ønsker tettere bånd til både NATO og EU, og EU har antydet at Georgia allerede i løpet av 2016 kan få visumfrihet med unionen. Men «Den georgiske drøm» og Bidzina Ivanisjvili har også lagt stor vekt på at forholdet til Russland må normaliseres, noe som stor grad også har skjedd etter at partiet kom til makten i 2012.

Russland har støttet separatistbevegelser i de georgiske provinsene Abkhazia og Sør-Ossetia. I dag er disse området i praksis selsvstyrte med tette bånd til Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt