NRK Meny
Normal

Uvanlig mange jordskjelv i Chile

Over 300 jordskjelv på kort tid har fått chilenere til å hamstre nødrasjoner i frykt for at ristningene er et forvarsel på det ventede og mye større jordskjelvet. For knappe fire år siden omkom nesten 500 chilenere i det nestkraftigste jordskjelvet som hittil har rammet landet.

Chilenerne hamstrer mat og batterier.

LØPER I TRYGGHET: Chilenerne løper fra strendene når jordskjelvene ryster grunnen i frykt for farlige flodbølger.

Chilenerne er vant til at det rister litt. Det langstrakte landet ligger nært opptil en av jordas mest aktive jordskjelvområder, men i det siste har det vært mer enn normalt.

Siden et kraftig jordskjelv, målt til 6,7, rammet den nordlige delen av Chile 16. mars, har landet opplevd unormalt mange skjelv.

Siden lørdag har befolkningen i Iquique opplevd minst 11 jordskjelv målt til over 5, og to som var målt til 6. Alle skjelvene skjedde i samme område.

– Dette er allerede uvanlig, sier Mario Pardo, som leder det seismiske senteret ved Universitetet i Chile til Reuters.

Hamstrer mat og batterier

Han forklarer at det er registrert altfor mange og store rystelser til at dette kun kan ha vært etterskjelv fra 16. mars.

På litt over ei uke har seismologene målt rundt 300 skjelv, hvorav over 40 av disse var såpass sterke at befolkningen kunne kjenne dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jordskjelv i Chile

Redde chilenere søkte tilflukt i høyere områder, i såkalte tsunamitrygge soner, da jordskjelvet som målte 6,7 traff Iquique 16. mars.

Foto: STRINGER/CHILE / Reuters

Så langt har ingen gjort noen særlig skade, men sist helg førte et skjelv til at det elektriske nettet ble kuttet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har salget av nødhjelpsskrin, batterier og telt økt i området. Samtidig forteller hotell- og restauranteiere med strandbelligenhet at antallet gjester har sunket, fordi de er redde for at det kan komme en flodbølge.

– Vi har fått beskjed om å være forberedt, så det er det vi gjør. Nå har vi lommelyktene klare. Vi er klare for løpe opp mot fjellene dersom jordskjelvet kommer, sier en kvinne til Reuters.

«På tide» med et stort jordskjelv

Jorskjelv i Chile

Chile har områder som skal være trygge for flodbølger, som innbyggerne må søke tilflukt i når alarmen går.

Foto: STRINGER/CHILE / Reuters

Ifølge jordskjelvekspertene er det på tide med et stort jordskjelv i området. Dette baserer de på at det ikke har vært noe stort skjelv nord i Chile siden 1877, samtidig som spenningen i jordoverflata bygger seg opp.

Ingen vet når det store jordskjelvet faktisk kommer, eller om de hyppige skjelvene de siste ti dagene er begynnelsen, men når det først kommer, blir trolig det fremtidige jordskjelvet på minst 8,5, tror ekspertene.

– Vi vet ikke helt hvordan vi skal tolke dette ennå. Den seismiske aktiviteten nord i Chile betyr ikke nødvendigvis at det store jordskjelvet kommer nå, men vi kan heller ikke avkrefte det, sier Sergio Barrientos, som leder den nasjonale seismiske senter i Chile.

– Det eneste vi kan være sikre på er at vi må forvente et stort jordskjelv i området, konkluderer Pardo.

For fire år siden opplevde sentrale deler av Chile et jordskjelv på størrelsen 8,8. Flodbølgen som fulgte forårsaket store ødeleggelser og dødsfall.

I 1960 ble sør-Chile rammet av et jordskjelv på 9,5. Det er det største mål i moderne tid.

Laster kart, vennligst vent...

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt