Hopp til innhold

Utslitt stjernekokk vil kvitte seg med Michelin-stjernene

Den franske stjernekokken Sebastien Bras orker ikke presset som følger med å opprettholde de tre Michelin-stjernene restauranten hans har. Nå ber han om å bli droppet i neste Michelin-guide.

Sebastien Bras og faren Michel Bras står sammen på restaurantkjøkkenet

ORKER IKKE: Sebastien Bras (t.v.) overtok restauranten Le Suquet, som har hatt tre Michelin-stjerner helt siden 1999, fra faren Michel (t.h.). Nå orker han ikke stjerne-presset mer og vil kvitte seg med Michelin-stjernene.

Foto: PASCAL PAVANI / AFP

Da Sebastien Bras (46) overtok familierestauranten fra foreldrene for ti år siden, var den allerede blant verdens beste.

Restauranten Le Suquet, som ligger i Laguiole sør i Frankrike, har hatt tre stjerner – det maksimale antallet stjerner – i den prestisjetunge Michelin-guiden, også omtalt som gastronomibibelen, helt siden 1999.

Nå orker ikke Bras mer av stjernetilværelsen og går til det uvanlige skrittet å be om å bli utelatt fra neste utgave av matguiden.

– Vet aldri når vi blir kontrollert

Til tross for at Michelin-anerkjennelsen har vært svært tilfredsstillende, innebærer det også et enormt press å opprettholde stjernenivået på hver eneste tallerken, sier Bras.

Nå er presset blitt uutholdelig.

– Det blir gjennomført uanmeldte kontroller to eller tre ganger årlig, og du vet aldri når det skjer. Hver eneste rett vi serverer, kan være akkurat den som blir bedømt. Det betyr at en av de 500 rettene som blir servert fra kjøkkenet vårt hver dag, potensielt kan bli gjenstand for kontroll, sier han til AFP.

Han vil i stedet fokusere på å lage gourmetmat til restaurantens gjester fremfor mulige Michelin-inspektører.

– Kanskje jeg blir mindre berømt fremover, men det lever jeg godt med. Jeg vil fortsette å forsøke å imponere gjestene, uten å måtte tenke på om det jeg lager, vil falle i smak hos Michelin-inspektørene, sier Bras.

Ifølge Michelin er dette første gang en fransk kokk har bedt om å bli utelatt fra den verdenskjente matguiden basert på denne begrunnelsen.

– Men vi registrerer og respekterer det, sier Claire Dorland Clauzel til AFP.

Jo Bøe Klakegg (t.h.) og Björn Svensson (midten) lager mat på Restaurant Fauna

LA NED: Bjørn Svensson (i midten) ledet restauranten Fauna til en Michelin-stjerne, men med suksessen fulgte et enormt arbeidspress og en frykt for å mislykkes. Det gjorde at dørene til Fauna ble stengt i fjor.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Konstant jag

Også i Norge har flere Michelin-kokker gitt uttrykk for det enorme presset stjerne-utmerkelsen bærer med seg.

Året etter at restauranten Fauna ble åpnet ved Solli plass i Oslo i 2013, fikk den Michelin-stjerne. Men suksessen medførte et stort arbeidspress og en frykt for å mislykkes. Det gjorde at eierne i fjor ikke orket mer og la ned restauranten.

– Fauna ble ikke helt som vi hadde tenkt oss. Det har nok blitt for stort. Vi skulle ha det gøy, men i stedet er det blitt en konstant frykt for å ikke lykkes, sa deleier og en av kjøkkensjefene, Bjørn Svensson, til Dagens Næringsliv.

Svensson beskrev et konstant jag som kunne minne om et hamsterhjul.

Mens en oppgradering i Michelin-guiden blir sett på som en seier, oppleves en nedgradering tilsvarende som en katastrofe, har flere kokker fortalt.

Selv sier Sebastien Bras at han flere ganger har tenkt på Bernard Loiseau, den franske mesterkokken som i 2003 tok livet sitt da det gikk rykter om at han kom til å miste den ene av sine tre Michelin-stjerner.

– Jeg var ikke der mentalt, men har, som alle kokker, tenkt på Bernard Loiseau, sier Bras.

Les også:

SISTE NYTT

Siste nytt