Utsetter valget og trekker seg som kandidat

Etter uker med protester kom avgjørelsen. Algeries president Abdelaziz Bouteflika har bestemt seg for ikke å stille til sin femte presidentperiode. Samtidig utsettes valget.

Algeries presdient Abdelaziz Bouteflika avbildet 9. april 2018

Abdelaziz Bouteflika har styrt Algerie siden 1999. De siste ukene har mange vendt seg mot ham. Velgerne mente nok var nok for den slagrammede presidenten.

Foto: Ramzi Boudina / Reuters

Presidentens kontor kom med kunngjøringen mandag kveld i form av et brev fra presidenten som det statlige nyhetsbyrået APS publiserte.

Presidenten Abdelaziz Bouteflika lover endringer i regjeringen, presidentvalget som skulle ha funnet sted 18. april utsettes og presidenten selv stiller ikke som kandidat.

I tillegg loves det politiske og økonomiske reformer, og det vil bli holdt en folkeavstemning om en ny grunnlov som nå skal forfattes.

Statsminister Ahamad Ouyahia skal allerede ha trukket seg, og landets innenriksminister Noureddine Bedouier utnevnt som ny midlertidig statsminister.

Har styrt landet fra rullestolen

Abdelaziz Bouteflika, som er 82 år gammel og har styrt Algerie i 20 år, har knapt vist seg offentlig siden 2013, da han ble rammet av slag. Siste gang han talte til folket var året etter, i 2014, skriver BBC.

Han sitter fortsatt i rullestol og i lange perioder har han vært til medisinsk behandling i Sveits. På søndag kom han hjem fra nok et opphold i det europeiske landet.

Da det ble kunngjort at Bouteflika ville stille til valg som president for en femte periode, vakte det velgernes raseri. Spesielt unge algeriere tok til gatene. De mente landet trengte en ny president, og at Bouteflikas tid ved makten burde være over.

På hjemmelagde plakater kunne man lese slagord som: «Ha det bra, Bouteflika», «20 år er nok», «Nei til et femte mandat» og «For et fritt og demokratisk Algerie».

I går gikk startskuddet for en generalstreik, som flere av landets store fagforeninger står bak, og i dag streiket også landets advokater.

Hensikten var å forhindre at Bouteflika faktisk stilte i presidentvalget, som han registrerte seg til 3. mars.

Advokater i Algerie protesterer mot president Abdelaziz Bouteflika

Landets advokater har stilt seg på ungdommens side. De støttet kravet om at presidenten ikke stilte opp for sin femte presidentperiode.

Foto: Fateh Guidoum / AP

Også flere medlemmer av nasjonalforsamlingen fra Bouteflikas eget parti har sluttet seg til protestene. Samtidig kom det signaler fra landets militære, som er en viktig maktfaktor, at de ikke aktet å gripe inn for å stanse masseprotestene.

Nyhetsbyråene skriver at presidenten i kveld sitter i møte med forsvarssjefen.

Nikkedokke for makteliten

I kunngjøringen fra presidentkontoret heter det at presidentens alder og helse er årsaken til at Bouteflika har gjort om på sin beslutning.

Opposisjonen har hevdet at den slagrammede presidenten ikke har maktet å styre landet, men har vært brukt som en nikkedokke for en maktelite som ønsker å bevare sine posisjoner.

Det har også vært en økende frustrasjon med Bouteflikas lederstil, med mye hemmelighold.

Den arabiske våren nådde aldri helt Algerie, slik den gjorde i Egypt og Tunisia. Men landets hovedutfordringer ligner på utfordringene som de andre landene i Nord-Afrika og Midtøsten har.

Halvparten av folket er under 30 år, arbeidsledigheten er stor og korrupsjon er utbredt.

SISTE NYTT

Siste nytt