Hopp til innhold

USAs president Joe Biden i Kyiv: – Ukraina består

USAs president Joe Biden var mandag på besøk i den ukrainske hovedstaden. Det var Bidens første besøk siden den russiske invasjonen.

Joe Biden var på uanmeldt besøk i den ukrainske hovedstaden.

– Etter ett år, består Kyiv. Og Ukraina består. Demokratiet består, sa Biden i en uttalelse.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier de to diskuterte langtrekkende våpen under besøket.

– Vi må gjøre 2023 til et år med seier, sa Zelenskyj.

– Da Putin satte i gang sin invasjon for nesten et år siden, trodde han Ukraina var svakt og vesten splittet. Han trodde han kunne holde ut lenger enn oss, men han tok grundig feil, sa den amerikanske presidenten.

_tIirnu-PcE

Biden gjentok at USA vil støtte Ukraina så lenge det er nødvendig.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters
2dElO9ZbG2Q

Biden ankom Ukraina med tog fra grensen til Polen, skriver New York Times.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters
or5sBVSZHlY

Fredag er det ett år siden russiske styrker gikk til stormangrep på nabolandet Ukraina.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters
DTY0zEI6Huw

Vi må gjøre 2023 til et år med seier, sa Zelenskyj.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

Det at Biden valgte å besøke Ukraina for første gang siden invasjonen, er det mange i det krigsherjede landet som har fått med seg gjennom videoer i sosiale medier.

En ung mann, som NRK snakket med, forteller at det betyr mye at den amerikanske presidenten kommer til landet for å se hvordan krigen har berørt dem.

Håpet er nå at besøket betyr at krigen er i en ny fase, sier en ukrainsk dame til NRK.

Biden er i Kyiv.

Fredag er det ett år siden russiske styrker gikk til stormangrep på nabolandet Ukraina.

Foto: TELEGRAM/ZELENSKYJ

Biden ankom Ukraina med tog fra grensen til Polen, skriver The New York Times.

Presidenten gjentok at USA vil støtte Ukraina så lenge det er nødvendig og varslet ytterligere militær bistand verdt 500 millioner dollar.

Den nye hjelpepakken, som tilsvarer rundt 5 milliarder kroner, skal kunngjøres onsdag. Det hvite hus varsler også at det vil komme flere sanksjoner mot Russland.

USAs president Joe Biden er mandag på besøk i den ukrainske hovedstaden. Det er Bidens første besøk siden den russiske invasjonen.

USAs president Joe Biden var mandag på besøk i den ukrainske hovedstaden. Det er Bidens første besøk siden den russiske invasjonen.

– I løpet av det siste året har USA bygget en koalisjon av nasjoner fra Atlanterhavet til Stillehavet for å hjelpe til med å forsvare Ukraina med enestående militær, økonomisk og humanitær støtte – og den støtten vil bestå, står det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Sammen med over 50 partnerland har de godkjent over 700 stridsvogner og tusenvis av pansrede kjøretøyer for overføring til Ukraina, sa Biden under besøket.

– Støtten har begrensninger

– Dette er en kjempeviktig støtteerklæring, sier Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

Hun tror at tidspunktet ikke er tilfeldig. Ikke bare i forhold til ettårsmarkeringen av den russiske invasjonen, men i forbindelse med den amerikanske våpenhjelpen til Ukraina.

Trussel fra Russland

Wilhelmsen mener det er en viktig støtteerklæring til Ukraina.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Slik som jeg har lest signalene den siste tiden, så kan budskapet fra USA til ukrainerne være at den amerikanske støtten har begrensninger.

Wilhelmsen tror at USA kan sette en grense for den militære støtten ved Krim.

– Amerikanerne har sagt at de vil støtte Ukraina slik at de kan holde stand mot den russiske aggresjonen. Ukraina har som mål at alt deres territorium skal bli fritt. Dette inkluderer Krim, sier hun og fortsetter:

– Det er mulig at det amerikanske budskapet til Ukraina nå er at de ikke vil gi utstyret og ammunisjonen som skal til for å gjenerobre Krim. Da blir det viktig at de samtidig får en moralsk støtte av en besøkende president, sier Wilhelmsen.

tr4GAqfRzwM

Ifølge den offisielle kalenderen lå det an til at Biden skulle besøke Polen mandag, men i stedet dukket han altså oppi Kyiv.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

Det kan også være et viktig signal til Kina mener seniorforskeren.

– Ifølge amerikanerne vurderer Kina militær bistand til Russland samtidig som de ønsker å fasilitere forhandlinger i krigen. Signalet er samlet vestlig front og støtte til Ukraina i møte med tettere samarbeid Moskva-Beijing, sier Wilhelmsen.

Flyalarmen gikk i store deler av Ukraina gjennom mandagen.

Myndighetene har advart mot russiske angrep i forbindelse med ettårsdagen for invasjonen.

Videoer på sosiale medier viser Zelenskyj og Biden som går gjennom sentrum mens sirene uler i bakgrunnen.

Ifølge den offisielle kalenderen lå det an til at Biden skulle besøke Polen mandag, men i stedet dukket han altså oppi Kyiv. Besøket var ikke kjent på forhånd.

Fredag er det ett år siden russiske styrker gikk til stormangrep på nabolandet Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt