40.000 på flukt fra Gaddafi

Nesten 40.000 mennesker har flyktet fra Libya til Tunisia i løpet av den siste uken.

Grensen mellom Libya og Tunisia

Mange flyktninger sitter fast på grensen mellom Libya og Tunisia.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

De fleste av de over 38.000 som har flyktet landeveien over Ras Jedir-punktet til Tunisia, er tunisiere, melder AFP.

Anslått 18.000 er tunisiere, 15.000 egyptere, 3500 libyere og 2500 kinesere. De fleste er fremmedarbeidere som flykter fra volden. Mange sitter fast på grensen og venter på hjelp.

Muammar al-Gaddafi på den grønne plassen i Tripoli, Libya

Muammar al-Gaddafi på Den grønne plassen i Tripoli fredag.

Foto: Afp

AFP rapporterer også at mange hundre utlendinger har flyktet til Algerie gjennom Sahara. Ifølge MSNBC har flere britiske militærfly gått inn i libysk luftrom for å redde 150 sivile fra øde områder.

Stenger på grunn av sikkerheten

Situasjonen i landet er usikker, og det meldes i dag at Storbritannia stenger sin ambassade og henter hjem alt personell på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Også Canada og Frankrike stengte sine ambassader i Libya lørdag, mens USA fredag gjorde det klart at ambassaden i Tripoli er stengt, og at alle diplomater har forlatt landet på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Flyktningene ved grensen forteller NRKs utenriksmedarbeider Hallvard Sandberg at de er redde for å snakke med pressen. De er redde for hva som kommer til å skje med de gjenværende i Libya. Mange blir også truet til taushet.

NRKs reporter blir også frarådet på det sterkeste å dra inn i landet:

– Flere av de vi har snakket med sier at journalister kommer til å bli skutt ved første posten som Muammar al-Gaddafi styrer, sier Sandberg fra grensen.

Video Flyktninger fortsetter å strømme ut av Libya

Flyktninger fortsetter å strømme ut av Libya. Klikk på bildet for å se video.

Ville vise frem Tripoli

I går ettermiddag stilte Gaddafi selv opp på Den grønne plassen i Tripoli, der han hyttet med neven mot demonstrantene og sendte slengkyss til tilhengerne. Mer og mer opphisset av sin egen tale, brøt han ut:

– Muammar al-Gaddafi er hos dere. Jeg står sammen med folket og vi vil kjempe mot dem og drepe dem, hvis det er det de vil.

Tidligere i dag ble noen internasjonale medier invitert inn i Libyas hovestad Tripoli av Gaddafi selv, og ble kjørt rundt av utvalgte sjåfører. Målet skal ha vært å vise at Gaddafi fremdeles har kontrollen over hovedstaden i landet.

Men planen skal ha vært mislykket, for mens journalistene ble kjørt rundt kunne de se anti-Gaddafi-slagordene som var malt på veggene. Gaddafis tilhengere hadde ikke rukket å male bort slagordene eller å hvitmale alle de brannherjede bygningene. Eller å fjerne alle de drepte fra gatene.

At tilhengerne ikke klarer «å rydde opp» i demonstrantenes tempo, kan være et fortegn på at Gaddafis regime er i ferd med å miste taket.

Den innerste kretsen smuldrer opp

Det viktigste tegnet på om Gaddafi mister taket, får man ved å følge hva den innerste kretsen av medarbeidere gjør, som Libya-ekspert Målfrid Braut-Hegghammer sa til NRK denne uken.

Siden da har blant annet Libyas FN-ambassadør brutt med Gaddafi.

Et av de mest talende eksemplene på hva som ligger i Gaddafis fremtid, kom da to jagerflypiloter fra det libyske forsvaret skjøt seg ut av flyene etter å ha fått ordre om å bombe demonstrantene som hadde tatt kontroll over oljeinstallasjoner sørvst for Benghazi.

Målfrid Braut-Hegghammer

Målfrid Braut-Hegghammer mener det viktigste tegnet på tilstanden til regimet, er om Gaddafis nærmeste er trofaste.

Foto: IFS

Flyene gikk i bakken. En av pilotene ble senere nanvgitt som Ali Omar Gaddafi - et eksempel på at til og med også medlemmer av Muammar al-Gaddafis egen klan vender seg mot ham.

Det meldes også at et søskenbarn av Gaddafi, Ahmed Gaddaf al-Dam - et fryktet medlem av sikkerhetstjenesten og et medlem av den aller innerste sirkelen til Gaddafi siden kuppet i 1969 - har flyktet til Egypt, og derfra anklager Gaddafi for «grove brudd på menneskerettighetene», skriver den britske avisen Telegraph.

Justisminister Mustafa Jalil og innenriksminister Fattah Younes al-Abdi byttet denne uken side etter å ha blitt sendt østover for å slå ned demonstrantene. Og libyske diplomater over hele verden har vendt Gaddafi ryggen.

Den mest uttalte av disse var Libyas vise-utsending til FN, som kunne opplyse at han - og flere utsendte - ikke lenger jobbet for Gaddafi, men for det libyske folket.

Toppen på det diplomatiske opprøret ble nådd da FN-ambassadør Abdurrahman Shalgham, som tidligere har vært utenriksminister og som lenge har vært en nær venn av Gaddafi, fredag gråtende støttet FNs sikkerhetsråds fordømmelse av Gaddafi.

Dannet interimsregjering i Benghazi

Lørdag ettermiddag advarte Gaddafis sønn igjen mot borgerkrig, og skremte Tripoli-innbyggere forbereder seg på nye blodige kamper. Men de trosser likevel regimets advarsler.

I fattige nabolag i Tripoli begravet de sine døde lørdag, og innbyggerne viste flere steder åpenlyst sin motstand mot Muammar Gaddafis regime.

– Vi skal demonstrere igjen og igjen, i morgen og i overimorgen til de endrer mening, sier en 25 år gammel mann som kaller seg Ali.

Flere hundre demonstranter våget seg ut i gatene og ropte «Gaddafi er Guds fiende» mens de slo med knyttede never i lufta.

Store deler av Libya, og spesielt de østlige områdene, kontrolleres nå av Gaddafis motstandere, ifølge BBC. Lørdag kveld gjorde tidligere justisminister Mustafa Mohamed Abud Ajleil det klart at han har ledet arbeidet med å danne en interimsregjering i den østlibyske byen Benghazi.

Abud Ajleil understreker at landet står forent, og at hovedstaden er Tripoli.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt