USA med høyeste dagstall for koronasmitte

USA registrerte 81.210 nye koronasmittede fredag. Landet er nå inne i sin tredje bølge med koronasmitte.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden viser frem en graf over sykehusinnleggelser på grunn av covid-19 under et valgmøte i Delaware fredag. Grafen viser tydelig at USA er inne i en tredje smittebølge.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden viser frem en graf over sykehusinnleggelser på grunn av covid-19 under et valgmøte i Delaware fredag. Grafen viser tydelig at USA er inne i en tredje smittebølge.

Foto: Angela Weiss / AFP

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Ifølge Worldometers hadde USA 82.210 nye smittetilfeller fredag. Det var en stigning fra 74.446 dagen før.

Det er en stigning på over 10 prosent på én enkelt dag.

Den tidligere smitterekorden var 24. juli. Da ble 79.012 smittet.

De siste tre dagene er 3100 døde av covid-19 i USA. Det er første gang på en måned med et snitt på over 1000 døde tre dager på rad.

Vokser i vippestater

Femten delstater har opplevd flere koronasmittede den siste uken enn noen annen periode under koronapandemien, skriver New York Times.

– Det er økning på økning på øking, uke etter uke, sier doktor Tom Inglesby til avisen. Han er sjef for Senteret for helsesikkerhet ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Nå er det stater i Midtvesten og det vestlige USA som er hardest rammet.

Blant delstaten som herjes nå er viktige vippestater i presidentvalget; Michigan, Nord-Carolina, Pennsylvania og Wisconsin. Pennsylvania registrerte fredag 2258 tilfeller, noe som er ny rekord.

Nord- og Sør-Dakota

Da koronapandemien traff USA i mars og april var det New York som var hardest rammet.

New York og nabostaten New Jersey sto da for rundt halvparten av alle smittede i USA:

Nå har smitten forskjøvet seg til andre delstater. Med 27.145 smittede per én million innbyggere ligger New York nå omtrent på landsgjennomsnittet i USA.

I stedet er det Nord- og Sør-Dakota som nå har flest smittede i forhold til innbyggertallet.

I Nord-Dakota er smitteraten 1224 tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Til sammenligning er tallet 37 i Norge og 90 i Tyskland.

Tredje smittebølge

USA har nå hatt en stigning i smittetallene siden tidlig i september og er nå tydelig inne i sin tredje smittebølge.

Fra før er det bare Iran som har kommet inn i en tredje bølge.

Landene i Vest-Europa, som nå har en kraftig smitteøkning, er inne i sin andre smittebølge

Østeuropeiske land som Polen og Tsjekkia er inne i sin første smittebølge.

Se grafer under

Status Norge

Sist oppdatert: 05.12.2020
2 255
Siste uke
131
Innlagt
354
Døde

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt