NRK Meny
Normal

USA innrømmer å ha drept opptil 116 sivile i droneangrep

Mellom 64 og 116 sivile er drept i amerikanske droneangrep og andre luftangrep utenfor krigssoner siden Barack Obama ble president.

Amerikansk Reaper-drone

DRONER: Obama-administrasjonen fått sterk kritikk for sine droneangrep. Nå innrømmer amerikanske myndigheter å ha drept opptil 116 sivile i droneangrep.

Foto: Lt. Col. Leslie Pratt / Ap

De sivile ble drept i ulike angrep i land som Pakistan, Libya, Jemen og Somalia, opplyser amerikanske myndigheter fredag. Det melder Washington Post.

Tallet omfatter altså ikke sivile som er drept av amerikanske bomber i Afghanistan, Irak eller Syria, der USA åpent har deltatt i krigføring.

Det er første gang Obama-administrasjonen offentliggjør tall på drepte sivile i de strengt hemmeligholdte operasjonene.

Menneskerettighetsorganisasjoner mener det virkelige tallet er betydelig høyere og opererer med anslag på opptil 1100 drepte sivile.

473 tokt mot såkalte terroristmål

Til sammen var det 473 tokt mot såkalte terroristmål fra Obama ble innsatt som president i 2009 og slutten av fjoråret.

2581 fiendtlige krigere ble drept i disse angrepene, ifølge en rapport fra etterretningsdirektøren DNI.

Obama har nylig undertegnet en ordre som gjør beskyttelse av sivile til et sentralt element i planleggingen av alle militære operasjoner.

Det kommer ofte fram løsrevne detaljer om de enkelte droneangrepene, men en bred oversikt over hele programmet har lenge vært skjult for offentligheten, selv om programmet er et viktig verktøy i Obamas anti-terror-strategi.

Barack Obamas administrasjon offentliggjør for første gang

FØRSTE GANG: Obamas administrasjon offentliggjør for første gang et anslag på hvor mange sivile som er drept i droneangrep og andre amerikanske luftangrep utenfor krigssoner.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters/NTB Scanpix

Trappet opp dronebruken

Obama har trappet opp bruken av droner i sin tid som president, men myndighetene har gitt lite informasjon om disse angrepene. Derfor har Obama-administrasjonen fått sterk kritikk for sine luftangrep.

Mye av kritikken dreier seg om at angrepene rammer uskyldige sivile, og at disse kan bidra til å radikalisere en helt ny generasjon.

Myndighetene har også fått strykkarakter fordi det har vært vanskelig å ettergå USAs bruk av ubemannede angrepsdroner og på grunn av manglende forklaringer på hvordan disse er juridisk hjemlet.

Amerikanske myndigheter håper nå at opplysninger om sivile tap, skal bidra til større åpenhet rundt droneprogrammet og gi flere muligheter til å ettergå landets dronebruk i en rekke land.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt