Hopp til innhold

USA dropper toll på varer fra Mexico

USA dropper planene om å innføre toll på meksikanske varer inntil videre. Det skjer etter at de to landene er enige om en avtale.

Donald Trump

USAs president Donald Trump avbildet i forbindelse med inspeksjon av byggingen av grensemuren ved USAs sørlige grense mot Mexico tidligere i år.

Foto: Saul Loeb / AFP

Det kunngjorde USAs president Donald Trump på Twitter natt til lørdag.

– Jeg har gleden av å informere dere om at USA har blitt enige med Mexico om en avtale. Tollsatsene som skulle innføres av USA på mandag mot Mexico droppes inntil videre, skriver Trump.

Dermed unngår Mexico innføringen av tollsatser som skulle tre i kraft mandag.

Migranter pågripes av meksikansk grensepersonell

Meksikanske grensevakter nær Guatemala har strammet til kontrollen få dager før Trumps tidsfrist utløper. De forsøker å stanse et følge på 1200 migranter og har pågrepet 400 av dem.

Foto: Marco Ugarte / AP

Mexico tar tilbake migranter

Til gjengjeld har Mexico bundet seg til å innføre tiltak for å redusere eller hindre illegal innvandring fra Mexico til USA. Landene er også enige om å utveksle informasjon og å samarbeide videre.

I avtalen skal Mexico også ta tilbake migranter som har nådd USA, men som venter på at deres asylsøknader skal behandles. Migrantene må ifølge avtalen ikke søke asyl i Mexico først, slik Trump-administrasjonen tidligere har ønsket.

Mexicos økonomi er i stor grad avhengig av eksport til USA. Amerikanerne kjøper årlig varer til en verdi av 350 milliarder dollar fra Mexico. En tredel er biler og motordeler til bilindustrien i USA, som allerede har vanskelige tider.

Laster Twitter-innhold

Vil stoppe ulovlige innvandrere

Trump skriver videre at avtalen vil føre til at ulovlig innvandring over grensen fra Mexico vil forsvinne eller reduseres kraftig.

Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard

Utenriksminister Marcelo Ebrard leder den meksikanske delegasjonen i toll-forhandlingene med USA.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Representanter fra Mexico, under ledelse av utenriksminister Marcelo Ebrard, har de siste dagene forhandlet med amerikanske myndigheter Washington D.C.

USA har truet med straffe toll dersom ikke Mexico greier å strømmen av migranter gjennom Mexico til USA.

Økte tollsatser

Trump kunngjorde forrige uke at USA innfører toll på 5 prosent på alle mexicanske varer som importeres til USA fra 10. juni.

Tollsatsen vil øke til 10 prosent 1. juli, og deretter med 5 prosentpoeng hver måned, inntil den når 25 prosent 1. oktober, hvis Mexico ikke klarer å hindre migranter i å ta seg ulovlig over grensen til USA.

Fredag ble det klart Mexico sender 6.000 soldater til grensen mot Guatemala for å stanse migranter på vei til USA. Også andre steder i landet vil utplassere soldater.

Migranter prøver å unngå grensemyndighetene i Mexico

Migranter klatrer over piggtrådgjerder for å unngå å bli tatt av grensemyndighetene. Dette bilder er tatt tidligere denne uka nær grensa til Guatemala.

Foto: Marco Ugarte / AP

Viktig sak for Trump

Bakteppet er migrantstrømmen gjennom Mexico som har forarget Trump-administrasjonen. USA krever at Mexico blir tøffere mot menneskene som tar seg gjennom Mexico og ulovlig inn i USA. Amerikanske grensemyndigheter langs Mexico pågrep 132.000 migranter i mai, noe som er det høyeste tallet på over ti år.

Ulovlig innvandring og grensesikkerhet er en av hovedsakene for Trump. Dette er også ventet å prege hans kampanje for gjenvalg i 2020.

Flere republikanske politikere har vært imot Mexico-toll fordi det kan få økonomiske konsekvenser for USA og amerikanske forbrukere.

SISTE NYTT

Siste nytt