NRK Meny
Normal

USA benekter å ha beordret flyplassavhør

Amerikanske myndigheter var ikke innblandet da samboeren til Snowden-journalist Glenn Greenwald, ble avhørt i over ni timer på Heathrow flyplass.

Glenn Greenwald

USA benekter å ha beordret flyplassavhør av samboeren til Glenn Greenwald.

Foto: Vincent Yu / Ap

David Miranda (28), som er samboer med Guardian-journalisten Glenn Greenwald, ble stanset og avhørt av britiske myndigheter da han passerte gjennom Heathrow søndag.

Amerikanske sikkerhetsrepresentanter var ikke delaktige i dette avhøret, ifølge Det hvite hus.

– Dette var en beslutning de tok selv, ikke på vegne av USA, sa Det hvite hus' talsmann Josh Earnest til journalister mandag.

USA skal heller ikke ha bedt sine britiske kolleger om å anholde partneren til Guardian-journalisten Glenn Greenwald, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Det hvite hus, ble amerikanerne derimot informert av britiske kolleger om beslutningen om å pågripe og avhøre Miranda.

Miranda ble stanset av sikkerhetsvakter på Heathrow flyplass i London og avhørt på grunnlag av terrorloven «The Terrorism Act 2000.» Etter ni timer, ble Miranda sluppet fri uten å ha blitt siktet for noe.

Sikkerhetspersonalet konfiskerte likevel alle elektroniske eiendelene til Miranda, blant annet mobiltelefonen, pc-en, kamera, minnebrikker, DVD-er og spillkonsoller.

Angrep på pressefrihet

The Guardian-journalisten og bloggeren Glenn Greenwald var den første som publiserte de hemmeligstemplede dokumentene Snowden lekket i juli.

I Berlin hadde David Miranda besøkt dokumentarfilmskaper Laura Poitras, én av to journalistene som Edward Snowden valgte å betro seg til da han avslørte USAs omfattende overvåking.

– Dette er et angrep på pressefriheten. Å anholde min partner for ni timer, uten å gi ham tilgang til en advokat, og beslaglegge hans eiendeler, er helt klart ment som en avskrekkende beskjed til journalister som har rapportert om NSA, sier Greenwald til sin egen avis.

– Denne handlingen fra britiske myndigheter er en seriøs trussel mot journalister verden over, sier Greenwald.

Krever forklaring

Lederen i det britiske parlamentets innenrikskomité, Keith Vaz, kaller anholdelsen av Miranda «merkverdig». Han krever nå en forklaring av politiet og krever at alle fakta kommer på bordet.

– Det merkelige her er at de visste at mannen var partneren til Greenwald, og derfor er det nå klart at ikke bare folk som er direkte involvert som er i politiets søkelys, men også partnere til de involverte, sier han til BBC.

Amnesty International protesterer mot pågripelsen, og sier at Miranda helt åpenbart er offer for hevntaktikk.

– Det er helt usannsynlig at David Michael Miranda, brasiliansk statsborger i transitt gjennom London, skulle ha blitt pågrepet vilkårlig når man kjenner rollen hans mann spiller for å avdekke sannheten om den ulovlige NSA-overvåkingen, sier Widney Brown, direktør for folkerett og politikk i Amnesty.

Også brasilianske myndigheter har protestert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt